Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας «για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς».

27

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας «για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς».

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προστασία του επενδυτικού κοινού από φαινόμενα κατάχρησης της αγοράς, αλλά και στην ενίσχυση της ακεραιότητας και διαφάνειας της κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα, εισάγεται νέο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και της χειραγώγησης της αγοράς, τόσο πλημμεληματικής όσο και κακουργηματικής μορφής. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

* Την υποχρέωση των προσώπων που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα σε εκδότη να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο κοινό τις συναλλαγές που διενεργούνται για δικό τους λογαριασμό και αφορούν μετοχές του εκδότη, καθώς και η υποχρέωση προσώπων που διαμεσολαβούν κατ επάγγελμα στην κατάρτιση συναλλαγών να καταγράφουν και να αρχειοθετούν τις εντολές των πελατών τους.

* Επιβάλλεται πρόστιμο ύψος 10.000 μέχρι 2.000.000 εκατ. ευρώ σε περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών ή της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιααγοράς. Τα ανώτατα όρια μπορεί να τριπλασιαστούν σε περίπτωση υποτροπής.

* Η Επιτροπή Κεφαλαιαογοράς μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ύψους από 3.000 μέχρι 500.000 ευρώ σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης για δημοσιοποίηση χωρίς υπαίτια βραδύτητα από τους εκδότες, προνομιακών πληροφοριών που τους αφορούν άμεσα. Το πρόστιμο μπορεί να τριπλασιαστεί σε περίπτωση υποτροπής.

* Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νομοσχεδίου, ή που ορισμένες πράξεις επηρεάζουν χρηματοπιστωτικά μέσα που έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε άλλη οργανωμένη αγορά, παρέχει τα στοιχεία που διαθέτει στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους-μέλους. Ταυτόχρονα μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας από την αρμόδια αρχή του άλλου κράτους-μέλους.

Προνομιακή πληροφορία

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου μια πληροφορία χαρακτηρίζεται προνομιακή, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Είναι συγκεκριμένη, δηλαδή:

* Αφορά σε κατάσταση που υφίσταται ή που ευλόγως μπορεί να αναμένεται ότι θα υπάρξει ή γεγονός που έλαβε χώρα ή που ευλόγως μπορεί να αναμένεται ότι θα λάβει χώρα.

* Επιτρέπει την συναγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πιθανή επίπτωση αυτής της κατάστασης ή του γεγονότος στις τιμές χρηματοπιστωτικών μέσων ή συνδεδεμένων με αυτά παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων.

2) Δεν έχει δημοσιοποιηθεί:

*Αφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε έναν ή περισσότερους εκδότες ή ένα ή περισσότερα χρηματοπιστωτικά μέσα.

* Η δημοσιοποίησή της θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την τιμή των χρηματοπιστωτικών μέσων που αφορά ή την τιμή των συνδεδεμένων με αυτά παράγωγων χρηματοπιστωτικών μέσων, δηλαδή πρόκειται για πληροφορία που ένας επενδυτής θα αξιολογούσε, μεταξύ άλλων, ως ουσιώδη κατά τη λήψη των επενδυτικών του αποφάσεων.

Με το νομοσχέδιο απαγορεύεται σε πρόσωπα, τα οποία κατέχουν προνομιακές πληροφορίες, λόγω της ιδιότητάς τους ως μελών των διοικητικών, διευθυντικών, ή εποπτικών οργάνων εκδότη ή λόγω συμμετοχής τους στο κεφάλαιο εκδότη ή λόγω της πρόσβασης που έχουν στις πληροφορίες αυτές κατά την άσκηση της εργασίας, του επαγγέλματος ή των καθηκόντων τους ή, τέλος, λόγω των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους, να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές για να αποκτήσουν ή να διαθέσουν ή να προσπαθήσουν να αποκτήσουν ή να διαθέσουν, για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό τρίτων, αμέσως ή εμμέσως, χρηματοπιστωτικά μέσα στα οποία αφορούν οι πληροφορίες αυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024