Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη «χειραγώγηση της κεφαλαιαγοράς»

Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη «χειραγώγηση της κεφαλαιαγοράς»

Σημαντικές καινοτομίες περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις χειραγώγησης και από πράξεις κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών», που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Στα 2 εκατ. ευρώ το ανώτατο πρόστιμο.

27

Σημαντικές καινοτομίες περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις χειραγώγησης και από πράξεις κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών», που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Όπως είπε ο υπουργός, το σχέδιο νόμου (το οποίο θα διανεμηθεί σε ηλεκτρονική μορφή από το υπουργείο) στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου της κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα ενσωματώνει στο εσωτερικό δίκαιο τις ρυθμίσεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2003/6/ΕΚ για την κατάχρηση αγοράς.

Καινοτομία του νέου θεσμικού πλαισίου αποτελεί το στοιχείο ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα ειδοποιούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν έχουν την υποψία ότι οι συναλλαγές πελατών τους στοιχειοθετούν καταχρηστική εκμετάλλευση προνομιακών πληροφοριών ή πληροφοριών χειραγώγησης της αγοράς.

Παράλληλα, οι προβλεπόμενες αναλυτικές ρυθμίσεις για την καταγραφή, ηχογράφηση και αρχειοθέτηση των εντολών που λαμβάνουν τα πρόσωπα, τα οποία διαμεσολαβούν κατ επάγγελμα στη διενέργεια συναλλαγών, έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα.

Με το σχέδιο νόμου διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις πληροφορίες που καλύπτονται απο την απαγόρευση αυτή, διότι, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, αναφέρεται το σχέδιο νόμου σε «προνομιακές» και όχι σε «εμπιστευτικές» πληροφορίες. Για τους παραβάτες της νομοθεσίας, κακούργημα θα θεωρείται η περίπτωση κατά την οποία θα συνυπάρχουν τρία, ταυτόχρονα, στοιχεία:

* Η εξαπάτηση.

* Η πρόθεση και ο δόλος.

* Οι συναλλαγές να ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και τα περιουσιακά οφέλη του παραβάτη να ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας συνολικής νομοθετικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την εξυγίανση και ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.

Στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση ένα ακόμη ν/σ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων εισαγωγής κινητών αξιών για διαπραγμάτευση σε οργανωμένες αγορές και την ειδική διαπραγμάτευση κινητών αξιών εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις ΑΕ Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, τις ΑΕ Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (ΑΕΕΔ) που θα αντικαταστήσουν τις ΑΕΛΔΕ και τη λύση και εκκαθάριση των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Όπως είπε ο κ.Αλογοσκούφης, «με το παρόν νομοσχέδιο εισάγεται μια ολοκληρωμένη σειρά προληπτικών μέτρων, που στόχο έχουν την ενίσχυση της ορθής, έγκαιρης και επαρκούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού. Αυτό θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της διαφάνειας της αγοράς και στην αποτροπή φαινομένων κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και χειραγώγησης της αγοράς».

Προσδιορίζονται με σαφήνεια οι έννοιες της «χειραγώγησης αγοράς», όπως η χειραγώγηση μέσω συναλλαγών ή εντολών με διενέργεια συναλλαγών, η χειραγώγηση μέσω της διάδοσης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών και οι εντολές για συναλλαγές όπου χρησιμοποιούνται παραπλανητικές μεθοδεύσεις ή τεχνάσματα.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν απαιτείται η ύπαρξη πρόθεσης από τον παραβάτη σε περίπτωση χειραγώγησης μέσω συναλλαγών ή σχετικών εντολών, αλλά δίνεται η δυνατότητα άμυνας στον παραβάτη να αποδείξει ότι οι συναλλαγές διενεργήθηκαν για θεμιτούς λόγους και ότι συνάδουν προς τις αποδεκτές πρακτικές της αγοράς.

Στην περίπτωση χειραγώγησης μέσω της διάδοσης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών, απαιτείται απόδειξη ότι ο διαδίδων γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τον ψευδή ή παραπλανητικό χαρακτήρα των πληροφοριών, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024