Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ένα μήνα η απόφαση για τις εκπίπτουσες δαπάνες των επιχειρήσεων

Σε ένα μήνα η απόφαση για τις εκπίπτουσες δαπάνες των επιχειρήσεων

Υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των περιπτώσεων δαπανών που μπορούν να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων θα εκδοθεί σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Αλογοσκούφη.

71

Υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των περιπτώσεων δαπανών που μπορούν να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων θα εκδοθεί σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

«Παρά τους μεγάλους περιορισμούς που συνεπάγεται η κατάσταση που κληρονομήσαμε, εμείς επιλέξαμε να μην υιοθετήσουμε περιοριστικές πολιτικές» τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, το νομοσχέδιο ευνοεί όλα τα εισοδηματικά στρώματα, ενώ ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύσουν.

Εξήγγειλε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα στις εμπορικές επιχειρήσεις να συμψηφίζουν τις ζημιές τους από επαρκή και ακριβή βιβλία Β κατηγορίας στα επόμενα πέντε χρόνια, αντί των τριών που ισχύουν σήμερα.

«Πρόκειται για ένα φορολογικό νομοσχέδιο μειωμένων προσδοκιών» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στ.Κουτμερίδης. «Έγινε πολύς λόγος για το τίποτα» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «η πολυδιαφημισμένη, δήθεν φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένα περιστασιακό, άτολμο και αντιλαϊκό νομοσχέδιο, με πρόθεση να μην υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα να ευνοηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπ.Παντελάκη επισήμανε ότι παρά τη μη εισαγωγή νέων φόρων, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με την κ. Παντελάκη το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος του «αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος, που πλήττει τη λαϊκή οικογένεια και ελαφρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Κατά τον εισηγητή του ΣΥΝ Γ.Δραγασάκη το νομοσχέδιο δίνει απειροελάχιστα στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ δεν περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, πέραν της ρύθμισης για το φυσικό αέριο. Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε μάλιστα ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα πλήττονται κυρίως από τους έμμεσους φόρους, που αποτελούν το 60% του συνόλου (40% οι άμεσοι φόροι), όταν στην ΕΕ η σχέση των έμμεσων με τους άμεσους φόρους είναι 51%-49%.

«Οι φορολογικές ελαφρύνσεις του νομοσχεδίου ισοδυναμούν με το 0,4% του εθνικού εισοδήματος των επόμενων δύο ετών» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σύμφωνα με το βουλευτή Χανίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει σε τετραπλάσιες φορολογικές ελαφρύνσεις τη διετία 2002-2003 (0,8% το 2002 και 1% το 2003). Παρατήρησε επίσης ότι οι σημερινές φορολογικές ελαφρύνσεις απευθύνονται κατά τα 2/3 στις επιχειρήσεις και μόλις κατά το 1/3 στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.

Για απώλειες φορολογικών εσόδων 1,4 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «γαλάζιο» ΣΔΟΕ μίλησε τέλος ο πρώην υπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας.


ΑΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024