Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα όρια της φτώχειας το 20% των Ελλήνων, βάσει στοιχείων του 2001

Στα όρια της φτώχειας το 20% των Ελλήνων, βάσει στοιχείων του 2001

Oι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι κατά σειρά οι ευρωπαίοι πολίτες, που απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στα όρια της φτώχειας είναι το 20% των Ελλήνων πολιτών.

27

Oι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι κατά σειρά οι ευρωπαίοι πολίτες, που απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του 2001, προκύπτει ότι το 20% των Ελλήνων και το 15% των Ευρωπαίων πολιτών στην (παλαιά) ΕΕ των «15» βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, δηλαδή διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Στην ΕΕ απειλούνται περισσότερο από τη φτώχεια το 21% των Ιρλανδών, το 20% των Πορτογάλων και των Ελλήνων, το 19% των Ιταλών και των Ισπανών, ενώ λιγότερο απειλούνται οι Σουηδοί με 9% και οι Δανοί με 10%. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Ιρλανδοί, οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που απειλούνται από τη φτώχεια εμφανίζονται ιδιαίτερα φτωχοί, καθώς το 70% από αυτούς εμφανίζουν εισόδημα κοντά στο 50% του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην απειλή της φτώχειας: Ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά στο Λουξεμβούργο που απειλείται από τη φτώχεια εμφανίζεται περίπου τρεις φορές πιο πλούσιο (με 30.000 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης – ΜΑΔ) από ό,τι ένα νοικοκυριό στην Πορτογαλία (με 10.500 ΜΑΔ) και την Ελλάδα (με 11.000 ΜΑΔ).

Παράλληλα, διαπιστώνονται αποκλίσεις και ανισότητες στα κράτη-μέλη σχετικά με την κατανομή του εισοδήματος μεταξύ των πολιτών. Έτσι, προκύπτει ότι στην Ελλάδα το 20% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα είναι κατά πέντε φορές πλουσιότεροι από το 20% των πολιτών με το χαμηλότερο εισόδημα.

Στην ΕΕ των «15» είναι τέσσερις φορές πιο πλούσιοι και στη Δανία τρεις φορές. Η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ πλούσιων και φτωχών παρατηρείται στην Πορτογαλία όπου το 20% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα είναι έξι φορές πλουσιότεροι από το 20% των πολιτών με το χαμηλότερο εισόδημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις των κοινωνικών παροχών για την αντιμετώπιση της φτώχειας προκύπτει ότι στη χώρα μας η κατάσταση παρουσιάζει ελάχιστη βελτίωση μετά την εφαρμογή τους: Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι χωρίς τις κοινωνικές παροχές το 23% των Ελλήνων θα αντιμετώπιζε την απειλή της φτώχειας από το 20% που είναι μετά την εφαρμογή των κοινωνικών παροχών.

Στην ΕΕ των «15» η θετική επίπτωση των κοινωνικών παροχών ανέρχεται σε 9% (ο κίνδυνος φτώχειας αυξάνεται από 15% με τις κοινωνικές παροχές σε 24% χωρίς αυτές), ενώ εξαιρετικά αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι κοινωνικές παροχές στη Δανία (από 10% σε 29%) και στη Βρετανία (από 17% σε 29%). Περιορισμένες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της φτώχειας εμφανίζουν ακόμη οι κοινωνικές παροχές στην Ιταλία (από 19% σε 22%), στην Ισπανία (από 19% σε 23%) και την Πορτογαλία (από 20% σε 24%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024