Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tο Μάιο η άρση του μορατόριουμ της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα

Tο Μάιο η άρση του μορατόριουμ της ΕΕ για τα γενετικά τροποποιημένα

Η Ελλάδα καταψήφισε την εισαγωγή της πρώτης γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας στην Ευρώπη, όμως το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ παρέπεμψε το θέμα πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτρέψει τη διάθεσή της.

27

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για την έγκριση της πρώτης γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας και παρέπεμψε το θέμα πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ήδη λάβει την απόφαση να επιτρέψει την εισαγωγή της. Το ευρωπαϊκό μορατόριουμ στα «μεταλλαγμένα» διαφαίνεται πως θα λήξει τον Μάιο.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί εξέτασαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο κατά πόσο πρέπει να επιτραπεί η καλλιέργεια και η διάθεση του καλαμποκιού Bt-11, ενός προϊόντος για ανθρώπινη κατανάλωση της εταιρείας Syngenta. Περίπου 20 ακόμα γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες περιμένουν να εξεταστούν.

Η Ελλάδα τάχθηκε και πάλι κατά της εισαγωγής του Bt-11. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε στο Λουξεμβούργο ότι «η υφιστάμενη επιστημονική γνώση είναι περιορισμένη και ανεπαρκής σχετικά με τις επιπτώσεις της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη βιοποικιλότητα, αλλά κυρίως στη γενετική καθαρότητα αγρίων και καλλιεργουμένων ειδών, ενώ τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ερευνητικών πειραμάτων αλλά και υφιστάμενων καλλιεργειών γενετικά τρποποιημένων οργανισμών είναι αρνητικά και ανησυχητικά».

«Έως ότου», προσέθεσε, «η επιστήμη αποφανθεί επαρκώς και με ασφάλεια για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά αντίθετη στην εισαγωγή και στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών».

Η ποικιλία Bt-11 παράγει ένα εντομοκτόνο βακτηριακής προέλευσης, μη τοξικού για τον άνθρωπο, ώστε να περιορίζεται η χρήση γεωργικών φυτοφαρμάκων.

Όσα τρόφιμα ή ζωοτροφές περιέχουν συστατικά του Bt-11, ή οποιουδήποτε άλλου γενετικά τροποποιημένου οργανισμού, σε περιεκτιοκότητα άνω του 0,9%, θα πρέπει να το αναγράφουν στη συσκευασία τους, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τη σήμανση των Γ.Τ. προϊόντων που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ.

Πάντως ακόμα και αν εγκριθεί, το Bt-11 δεν θα είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο στην ΕΕ. Στην ευρωπαϊκή αγορά κυκλοφορούν ήδη 16 προϊόντα με συστατικά από Γ.Τ. αραβόσιτο ή σόγια, τα οποία είχαν εγκριθεί πριν από την απαγόρευση του 1999.

Η άρση του πενταετούς μορατόριουμ στα γενετικά τροποποιημένα, που θα ανοίξει τις πόρτες και σε πολλές ακόμα ποικιλίες, αναμένεται πάντως να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπόρίου, ισχυριζόμενες ότι η ευρωπαϊκή απαγόρευση ήταν επιστημονικά αβάσιμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024