Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμοι, αλλά και σε εγρήγορση για το ευρώ, λέει ο Κ.Σημίτης από το ΥΠΕΘΟ

Έτοιμοι, αλλά και σε εγρήγορση για το ευρώ, λέει ο Κ.Σημίτης από το ΥΠΕΘΟ

Δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες δυσκολίες στα θέματα προσαρμογής και γίνεται προετοιμασία για το πρώτο δίμηνο του 2002, τόνισε ο Κ.Σημίτης στην αρχή της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με κύριο αντικείμενο το ευρώ.

28

Δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες δυσκολίες στα θέματα προσαρμογής και γίνεται τώρα προετοιμασία και για το πρώτο δίμηνο του 2002, τόνισε ο Κ.Σημίτης στην αρχή της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με κύριο αντικείμενο τη φυσική εισαγωγή του ευρώ από την 1/1/2002.


Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συμμετείχαν η ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, και πολλοί τραπεζίτες.


Σε σχέση με το αντικείμενο της σύσκεψης ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι «πραγματοποιήσουμε μια τελευταία επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν το ευρώ, τι πρέπει να προσέξουμε και πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε. Οι τράπεζες έχουν κάνει μέχρι τώρα πολύ καλή δουλειά γιατί έγινε η προσαρμογή του λογισμικού σε ευρώ και η εξέλιξη σε όλη τη χώρα ήταν θετική».


Ν.Χριστοδουλάκης: Λάθος η καλλιέργεια υπεραισιόδοξων εντυπώσεων για την εισαγωγή του ευρώ


Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι η εισαγωγή νομισμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρόσθεσε ότι είναι λάθος να καλλιεργούμε υπεραισιόδοξες εντυπώσεις σχετικά με την απρόσκοπτη εισαγωγή του ευρώ. Ο κ. Χριστοδουλάκης εκτιμά ότι από τις 2 Ιανουαρίου 2002 η προσέλευση των μικροεπαγγελματιών και των εμπόρων για τον εφοδιασμό ευρώ θα είναι αθρόα και κατ αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος του προεφοδιασμού με ευρώ.


Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έχουν προεφοδιαστεί με ευρώ περίπου 50 χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις (επί συνόλου περίπου 300 χιλιάδων).


Αντίθετη εικόνα παρουσιάζει ο προεφοδιασμός των τραπεζών. Οι μικρότερες τράπεζες θα είναι σε θέση να χορηγούν χαρτονομίσματα ευρώ μέσω των ΑΤΜ, ενώ οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε ποσοστό 75% από την πρώτη ημέρα. Σημειώνεται ότι στην οθόνη των ΑΤΜ θα αναγράφεται εάν χορηγούνται ευρώ ή δραχμές.


Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δίμηνο του 2002 θα ισχύει η παράλληλη κυκλοφορία και των δύο νομισμάτων (και ευρώ και δραχμές) και κατά συνέπεια δεν είναι ανάγκη απο το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2001 να σχηματισθούν ουρές για την ανάληψη ευρώ.


Σε ό,τι αφορά την ευρεία κυκλοφορία του νομίσματος επισημαίνεται ότι με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών συστείνει στις επιχειρήσεις τα ρέστα που θα δίνουν να είναι σε ένα απο τα δύο νομίσματα (ή ευρώ ή δραχμές). Επίσης, συστείνεται από το υπουργείο οι καταναλωτές να ζητούν ρέστα σε ευρώ.


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών συνέστησε υπομονή και κατανόηση στους πολίτες, αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν μικροπροβλήματα, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες, αλλά είπε ότι όλα τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και θα αντιμετωπίσουμε. Κάλεσε δε τους πολίτες να τηλεφωνούν στο 198 και να υποβάλουν εκτός ερωτήσεων και τις καταγγελίες τους.


Επίσης, ανέφερε ότι -όπως αναμενόταν- οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών δεν είναι τόσο ενημερωμένοι για το ευρώ όσο των αστικών κέτρων και για το λόγο αυτό εντείνεται η εκστρατεία ενημέρωσης στις περιοχές αυτές, χρησιμοποιείται ακόμα και το Πολεμικό Ναυτικό για τη διοχέτευση ενημερωτικού υλικού, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η εκκλησία, η οποία ανέλαβε να ενημερώνει «απο άμβωνος».


Τέλος ο υπουργός επανέλαβε ότι οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές όσο χρειαστεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ αναμένεται ότι θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τα τελωνεία.


Με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων


Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός είπε ότι «το εγχείρημα της μετατροπής που θα ζήσουμε από την Πρωτοχρονιά δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο» και προσέθεσε ότι «το απρόσκοπτο πέρασμα στο ευρώ προϋποθέτει, όμως, και την ενεργό συμμετοχή και στήριξη όλων των φορέων, τραπεζών, επιχειρήσεων, ταχυδρομείων, αλλά και όλων των νοικοκυριών. Όλων μας».


Τέλος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις θα να ανταποκριθούν σε όσα έχουν δεσμευτεί, να σεβαστούν τις ανησυχίες των καταναλωτών, να υλοποιήσουν σωστά τη διπλή αναγραφή των τιμών, να τηρήσουν απόλυτα τους κανόνες στρογγυλοποίησης και να μην επιχειρήσουν αυξήσεις τιμών κατά το πέρασμα στο νέο νόμισμα.



Τελευταία ενημέρωση: 14.40


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024