Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για την ιστορική σημασία του ευρώ μίλησε ο Κ.Σημίτης από το Νομισματοκοπείο

Για την ιστορική σημασία του ευρώ μίλησε ο Κ.Σημίτης από το Νομισματοκοπείο

Επίσκεψη στο Νομισματοκοπείο πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης, συνοδευόμενος από το διοικητή της ΤτΕ Λ.Παπαδήμο και τους υποδιοικητές της Ν.Γκαργκάνα και Π.Θωμόπουλο, όπου έκανε δηλώσεις για τη σημασία του ευρώ.

28

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Eκτυπώσεως Tραπεζογραμματίων και Aξιών της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από το διοικητή της ΤτΕ Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο και τους υποδιοικητές της Νικόλαο Γκαργκάνα και Παναγιώτη Θωμόπουλο.


«Η κυκλοφορία του ευρώ είναι ένας σταθμός στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ένας σταθμός για την ανάπτυξη, για το νέο κοινωνικό κράτος, για την ολόπλευρη ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας. Είναι ένας σταθμός, είπε, στην πορεία που ενώνει την Ελλάδα με την Ευρώπη και αλλάζει τη χώρα μας και την κάνει πιο σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε ο κ. Σημίτης.


Ο πρωθυπουργός επισήμανε:«Σήμερα ο εθνικός στόχος για την Ελλάδα είναι η πραγματική σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να πετύχουμε το ίδιο βιοτικό επίπεδο με αυτές. Με την κυκλοφορία του ευρώ είμαστε πλέον σαν χώρα πολύ πιο ενισχυμένη απ αυτό που θα αντιστοιχούσε στο μέγεθος της χώρας μας»,υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «καθώς πλέον έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουμε οικονομικές κρίσεις».


Τέλος, ο κ. Σημίτης απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει υπάρξει αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών κατά την περίοδο προσαρμογής στα δεδομένα του νέου νομίσματος.


Λ.Παπαδήμος: διαθέτουμε ήδη το 90% της αποτούμενης ποσότητας σε ευρώ


Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία παραγωγής των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ, εντός του χρονοδιαγράμματος, υπογράμμισε διοικητής της ΤτΕ Λουκάς Παπαδήμος. Σήμερα, είπεο κ.Παπαδήμος, έχουμε στη διάθεσή μας το 90% της ποσότητας ευρώ που χρειάζεται για να αντικατασταθούν οι δραχμές. Η ποσότητα των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων (δραχμών) που πρέπει να αντικασταθεί είναι συνολικής αξίαςτριών τρισ. δραχμών.


Εξάλλου, έχει ήδη ξεκινήσει η διάθεση ευρώ στις επιχειρήσεις από τις εμπορικές τράπεζες, επισήμανε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος. Οι τράπεζες, έως το τέλος του έτους, θα εφοδιάζουν τις επιχειρήσεις με κέρματα ευρώ αλλά και με
χαρτονομίσματα μικρής αξίας. Στην περίπτωση της Ελλάδος η παραγωγή των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ, σύμφωνα με τον κ.Παπαδήμο, ήταν μια μεγάλη πρόκληση λόγω του μεγάλου όγκου που έπρεπε να παραχθεί αλλά και του περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας για την παραγωγή, καθώς δεν μπορούσε να ξεκινήσει πριν από την απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ (Ιούνιος 2000).


Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα που έχουν παραχθεί, όπως τονίστηκε, είναι άριστης ποιότητας, σύμφωνα με τις κοινές προδιαγραφές, ενσωματώνοντας ένα μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών ασφαλείας, περίπου 30 τον αριθμό,
ελαχιστοποιώντας κατ αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο παραχάραξης. Η Ελλάδα, έως το τέλος Νοεμβρίου 2002, ως η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα παράγει από τις αρχές του νέου έτους τραπεζογραμμάτια των δέκα ευρώ, θα πρέπει να έχει συνολικά δημιουργήσει 360 εκατομμύρια τραπεζογραμμάτια, εκ των οποίων τα 190 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσει για ιδία χρήση, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν στις άλλες χώρες της Ένωσης.


Με την κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ την 1/1/2002, είπε ο κ.Παπαδήμος, όλοιθα συνειδητοποιήσουμε την είσοδο του νέου νομίσματος στη ζωή μας και τα οφέλη που συνεπάγεται για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία γενικότερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024