Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eυρωζώνη: Eπιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Μάρτιο

Eυρωζώνη: Eπιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τον Μάρτιο

Τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξής τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος σημείωσαν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξής τους εδώ και περισσότερο από ένα έτος σημείωσαν οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ ασθενέστερος του αναμενόμενου, καθώς οι επιχειρήσεις υπέστησαν νέο πλήγμα από το ισχυρό ευρώ. Η επιτάχυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης είχε ανακοπεί τον Φεβρουάριο και έρευνα του Reuters τον τρέχοντα μήνα έδειξε ότι η ανάπτυξη στην περιοχή πέρασε το σημείο κορύφωσής της, κάτι ανησυχητικό για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που σχεδιάζει να αποσύρει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit για την Ευρωζώνη, που θεωρείται καλός οδηγός για την ευρωστία της οικονομίας της, έκανε βουτιά στις 55,3 μονάδες τον Μάρτιο από 57,1 μονάδες τον Φεβρουάριο και πολύ κάτω από τις 56,7 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι τα στοιχεία – παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν επίσης την πορεία των επιχειρήσεων αυτό τον μήνα – υποδηλώνουν μία ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο πρώτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2017), λίγο μεγαλύτερη από το 0,6% που ήταν η πρόβλεψη στην έρευνα του Reuters.

«Φαίνεται η ανάπτυξη να έχει κορυφωθεί περίπου στην αλλαγή του έτους και να βρισκόμαστε σε μία βραδύτερη πορεία τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποδεικνύουμε οποιαδήποτε μορφή πτώσης – είμαστε ακόμη σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον.

Από την αρχή του έτους, το ευρώ έχει ανατιμηθεί άνω του 2% έναντι του δολαρίου – και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω – κάνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της περιοχής ακριβότερες για τους ξένους αγοραστές. Έτσι, η αύξηση των νέων εργασιών μειώθηκε, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 55,0 από 56,3 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του περασμένου έτους.

«Η αύξηση των εξαγωγών μειώθηκε περισσότερο από το μισό σε σχέση με τον Δεκέμβριο που κινήθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, κάτι που συνέπεσε με την ενίσχυση του ευρώ, συνεπώς πρέπει να υπάρχει κάποια επίδραση από αυτή τη μεταβολή της ισοτιμίας», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Το γεγονός αυτό επηρέασε και τον τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό πέντε μηνών – στις 55,0 από 56,2 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πιθανόν ανησυχητικό για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ , που δεν έχουν επιτύχει την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%, είναι και ότι ο δείκτης τιμών των παραγωγών μειώθηκε στις 52,4 από 52,9 μονάδες. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,1%. Αντίστοιχη επιβράδυνση σημείωσε και ο μεταποιητικός τομέας, με τον σχετικό PMI να μειώνεται σε χαμηλό 14 μηνών, στις 56,1 από 59,6 μονάδες.

in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024