Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστής των ΗΠΑ επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για εξαγορά HEC από Aegean Marine

Δικαστής των ΗΠΑ επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για εξαγορά HEC από Aegean Marine

Ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή περιοριστικών όρων, μπλοκάροντας την εξαγορά, 367 εκατομμυρίων δολαρίων, της HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum, από τον ιδρυτή και πρώην βασικό μέτοχο της γιγαντιαίας εταιρείας ανεφοδιασμού καυσίμων.

Ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή περιοριστικών όρων, μπλοκάροντας την εξαγορά, 367 εκατομμυρίων δολαρίων, της HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum, από τον ιδρυτή και πρώην βασικό μέτοχο της γιγαντιαίας εταιρείας ανεφοδιασμού καυσίμων.

Σε αυστηρά διατυπωμένη επίπληξη της συναλλαγής, η δικαστής Loretta Preska αναφέρει ότι η συναλλαγή με τον μεγιστάνα πετρελαίου και εφοπλιστή Δημήτριο Μελισσανίδη δεν είναι δίκαιη, διότι δεν υπήρξε προσπάθεια να διεξαχθεί ψηφοφορία μετόχων, και συνετελέσθη πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Όπως μετέδωσε η TradeWinds το Σαββατοκύριακο, ομάδα τριών ανταρτών μετόχων κατέθεσαν αγωγή σε ομοσπονδιακό επίπεδο εναντίον της Aegean Marine και τα μέλη του Δ.Σ., ισχυριζόμενη ότι η προσβαλλόμενη απόπειρα εξαγοράς της HEC Europe από τον Μελισσανίδη δεν πρέπει να προχωρήσει. Ο Μελισσανίδης είναι ιδιοκτήτης της HEC Europe και πρώην μεγαλομέτοχος της Aegean.

Οι ενάγοντες, με πρωτοστάτη τον Tyler Baron, του οποίου η εταιρεία RBM Holdings κατέχει το 4.5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Νέας Υόρκης Aegean, αποτελούν μέρος του 12.8% μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου εις τας χείρας των ακτιβιστών μετόχων της Aegean, που επεδίωξαν να προτείνουν νέο Δ.Σ., και στην συνέχεια να αντισταθούν στην εξαγορά της HEC.

Δημόσιο συμφέρον

Στην δικαστική απόφαση, που είναι στην διάθεση της TradeWinds, η κ. Πρέσκα συμμερίζεται την άποψη των εναγόντων, ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διασφαλιστεί ότι η ψήφος των μετόχων είναι απαραβίαστη. Ανέφερε, επιπλέον, ότι η κοστολόγηση της συναλλαγής μπορεί να επιφέρει ανήκεστο βλάβη στους μετόχους.

Η δικαστής σημείωσε επίσης ότι το η επαναγορά από το Δ.Σ. των μετοχών του Μελισσανίδη στην τιμή των $4,45 δολαρίων ανά μετοχή, ήταν μόλις 18 μήνες μετά την εξαγορά όλων των μετοχών του στην τιμή των $8.91 δολαρίων ανά μετοχή.

«Εδώ, η χρονική στιγμή της συναλλαγής είναι άκρως ύποπτη» ανέφερε. «Έχοντας οχληθεί από τον ενάγοντα για την απόφαση της επιτροπής να προτείνει ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο μελών του Δ.Σ., το νυν Δ.Σ. φρόντισε να συντελεσθή η εξαγορά πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων,» ανέφερε. Δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία με την Aegean σχετικά με την δικαστική απόφαση.

«Η συναλλαγή επιφέρει σημαντικά οφέλη στην Aegean, και είναι κρίσιμο για την επιτυχία της Aegean να κλείσει εγκαίρως η συναλλαγή, για να μην υπόκειται στην κατά βούληση καταγγελία [από την HEC],» ανέφεραν οι δικηγόροι της Aegean, με επικεφαλής τον Arthur Aufses, της δικηγορικής εταιρείας Kramer, Levin , Naftalis, and Frankel.

Προσέθεσαν δε ότι, «Δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε μια μικρή μειοψηφία – πού κατέχει το 4.5% του μετοχικού κεφαλαίου – να ταλαιπωρεί την εταιρεία και τους κατέχοντας την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών.»

Η συναλλαγή θα έδινε στον κ. Μελισσανίδη το 33% των μετοχών της Aegean, μετά την έκδοση νέων μετοχών. Συνδυαστικά, μαζί με της μετόχές του μεγαλύτερου μετόχου, του κ. Πέτρου Γεωργιόπουλου – η εκ των έσω ευθυγραμμισμένοι με τον Μελισσανίδη θα μπορούσαν να εμποδίσουν συναλλαγές στο Δ.Σ, αναφέρει η αγωγή.

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024