Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μοσκοβισί: Οι θεσμοί να εργαστούν με ρεαλιστικά στοιχεία σχετικά με την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Οι θεσμοί να εργαστούν με ρεαλιστικά στοιχεία σχετικά με την Ελλάδα

Το δικό του μήνυμα προς το ΔΝΤ έστειλε ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μια μέρα μετά τις πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να εξακολουθεί να αμφισβητεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και να αξιώνει διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019 και παράλληλα πάγωμα των αντίμετρων.

Το δικό του μήνυμα προς το ΔΝΤ έστειλε ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μια μέρα μετά τις πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να εξακολουθεί να αμφισβητεί το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και να αξιώνει διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2019 και παράλληλα πάγωμα των αντίμετρων.

«Ενθαρρύνω τους πάντες να εργαστούν πάνω σε πραγματικά δεδομένα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί λέγοντας ακόμη ότι ελπίζει ότι «το ΔΝΤ θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση και αυτό θα είναι το καλύτερο για όλους και για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος Επίτροπος αφού είπε πως είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να αρχίσουμε να γράφουμε μια νέα ιστορία για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι για το σκοπό αυτό θα πρέπει όλοι να δουλεύουμε πρωί, μεσημέρι και βράδυ αναφερόμενος σε όλες τις πλευρές για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν φέτος διακοπές του Πάσχα».

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά.

Τέσσερα βήματα έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Ο κ. Μοσκοβισί περιέγραψε τέσσερα βήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου (κατά το οποίο οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα), ξεκινώντας από την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και φτάνοντας έως την ανάγκη να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως εξήγησε ο Π.Μοσκοβισί, η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου. Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο Π.Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν επί «πραγματικών δεδομένων», τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία χρόνια» ανέφερε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι αποφάσεις θα βασιστούν στις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει συζήτηση μεταξύ των θεσμών.

Ο Π.Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πάνω σε «ρεαλιστικά στοιχεία», σημειώνοντας ότι το πνεύμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι πολύ εποικοδομητικό και οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών γίνονται με «ειλικρινή» και «ανοιχτό» τρόπο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί ως το Εurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η «μετά το πρόγραμμα εποχή».

Ο Π.Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, πολλές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο εποπτείας των στόχων.

Επανάλαβε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για νέο πρόγραμμα, ούτε για κάτι που θα μοιάζει με πρόγραμμα, διότι είναι επιθυμία όλων η Ελλάδα να ξαναγίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης.

Η τρίτη προϋπόθεση είναι η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από το Πάσχα και η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια.

Τέταρτον, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ εντατική και για τις 100 ημέρες που απομένουν», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές η Ελλάδα να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα.

«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να ξεκινήσει να γράφει μια επιτυχημένη ιστορία ως μια ευημερούσα χώρα της ευρωζώνης», τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας.

Τι πρέπει να γίνει σε 99 ημέρες

Ειδικότερα τόνισε ότι 99 ημέρες πριν το Eurogroup του Ιουνίου θα πρέπει :

1. Να ολοκληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα έως τον Μάιο και να υπάρξει Staff Level Agreement

2. Να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο μεταμνημονιακό πλαίσιο. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα ούτε κάτι που να μοιάζει με πρόγραμμα»

3. Να καταρτιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο ανάπτυξης ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας

4. Να τηρήσουν τα κράτη μέλη τις υποσχέσεις τους για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει PLAN B στην περίπτωση καθυστερήσεων ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί είπε «δεν είμαι άνθρωπος των Plan B, είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» και παροχών μέσω των οποίων θα αθετούνται μνημονιακές δεσμεύσεις ή μεταρρυθμίσεις, ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν περιορισμοί στις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και ο λαός αποφασίζει αλλά «οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί από το κράτος και όχι τις κυβερνήσεις».

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ ο Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔNT θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, στη βάση μιας «λογικής προσέγγισης».

Όπως είπε, αυτό είναι το καλύτερο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό. Το πνεύμα συνεργασίας είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από όλες τις πλευρές και για αυτό είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024