Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιονομική βόμβα άνω των 2 δισ. ευρώ

Δημοσιονομική βόμβα άνω των 2 δισ. ευρώ

Οι δικαστές «κατεδαφίζουν» μνημονιακούς νόμους και προκαλούν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Απανωτές αποφάσεις που υποχρεώνουν την επιστροφή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα προ του 2012, έχουν ήδη προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Οι δικαστές «κατεδαφίζουν» μνημονιακούς νόμους και προκαλούν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Απανωτές αποφάσεις που υποχρεώνουν την επιστροφή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα προ του 2012, έχουν ήδη προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί το «αφήγημα» της καθαρής εξόδου, μέσω της δημιουργίας δημοσιονομικού «μαξιλαριού», έρχονται τα δικαστήρια να τινάξουν στον αέρα τους σχεδιασμούς.

Η υποχρέωση στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι δεδομένη, ωστόσο, πάντα οι κυβερνήσεις κωλυσιεργούσαν ή προχωρούσαν σε επιστροφή αναδρομικών σε πολλές δόσεις.

Όμως, τώρα οι αποφάσεις είναι απανωτές και κάνει αρκετούς από την κυβέρνηση να αναρωτηθούν αν σκόπιμα οι δικαστές χτυπάνε κατά βούληση.

Σε κάθε περίπτωση από τις αποφάσεις αυτές ο προϋπολογισμός θα μπορούσε να επιβαρυνθεί με ένα ποσό της τάξης άνω των δύο δισ. ευρώ, μόνο για επιστροφή αναδρομικών. Μεγαλύτερο είναι το δημοσιονομικό βάρος αν υπολογιστούν και οι μηνιαίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα πρέπει να καταβληθούν με την οριστικοποίηση του νέου καθεστώτος που φυσικά βασίζεται στα προ μνημονίων επίπεδα.

Η δημοσιονομική βόμβα ενισχύθηκε με τη χθεσινή απόφαση του Μισθοδικίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων και αυτές πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012.

Το ύψος της επιβάρυνσης στον κρατικό προϋπολογισμό που θα δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Μισθοδικείου δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα, καθώς το ύψος των συντάξεων είναι ανάλογο με το βαθμό και τα χρόνια προϋπηρεσίας των δικαστών και εισαγγελέων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών για τους γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ οι οποίες εφαρμόστηκαν αναδρομικά από 1η Αυγούστου.

Όμως, για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην οξυμένη δημοσιονομική κρίση και στην κρατική ταμειακή δυσχέρεια, θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και θα επανέλθει το μισθολογικό καθεστώς τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, μόνο σε γιατρούς νοσοκομείων έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Για τους υπόλοιπους γιατρούς του ΕΣΥ που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια οι αποδοχές θα πρέπει αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012 από εδώ και στο εξής.

Η τρίτη απόφαση δικαιώνει τους καθηγητές των ΤΕΙ που κι αυτοί πρέπει να προσβλέπουν στην αναδρομική είσπραξη των χρημάτων που τους κρατήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2012.

Τέλος, περί τα 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου χιλιάδες ένστολοι καθώς η κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή αναδρομικών, τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους απόστρατους.

Οι απόστρατοι περιμένουν να δουν αύξηση στις συντάξεις τους από 32 έως 166 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά που αρχίζουν από τα 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν στα 10.790 ευρώ για τους ανώτατους.

Η αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, δηλαδή από 1ης Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2017, και να δοθεί σε μηνιαίες δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024