Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το αφορολόγητο όριο στο «μενού» με τους θεσμούς

Το αφορολόγητο όριο στο «μενού» με τους θεσμούς

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βάλουν με το «καλημέρα», οι θεσμοί τα μέτρα του 2019, με πρώτο τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να είναι σίγουροι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βάλουν με το «καλημέρα», οι θεσμοί τα μέτρα του 2019, με πρώτο τη νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, ώστε να είναι σίγουροι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο για το αν θα συνομολογηθεί με την κυβέρνηση ότι η μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ για τον άγαμο) θα επισπευσθεί για το 2019 ώστε να εφαρμοσθεί μαζί με τη μείωση των συντάξεων ή θα γίνει το 2020 όπως έχει ψηφίσει η Βουλή το 2017.

Οι συζητήσεις που αρχίζουν σήμερα, Δευτέρα, έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την μετάβαση στην τέταρτη και τελευταία του προγράμματος. Το μεγάλο αγκάθι που απομένει είναι η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η εξάπλωση τους σε όλη τη χώρα ώστε το Euro Working Group να εγκρίνει τον Μάρτιο την εκκρεμούσα δόση.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τα επιχειρήματά της που είναι ότι το 2017, και μάλιστα για δεύτερη συνεχή χρονιά, το πρωτογενές πλεόνασμα πριν από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος κινήθηκε σε επίπεδα πάνω από 4% του ΑΕΠ κάτι που θα επιβεβαιωθεί και από τη Eurostat τον Απρίλιο. Για την ακρίβεια, το 2017, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης (πριν δοθεί το μέρισμα σε συνταξιούχους, ανέργους, ΔΕΗ κ.λπ.) πλησίασε τα 9 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και εφέτος.

Οι θεσμοί, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των συμφωνηθέντων και υλοποίηση των προαπαιτουμένων που απομένουν για να κλείσει το πρόγραμμα. Και αυτά είναι η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019, μαζί με τις μειώσεις των παλιών συντάξεων, και η πλήρης εξάλειψη του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν και να νομοθετηθούν το αργότερο ως τον Μάιο.

Νωρίτερα, έως το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες για να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και να συνδυαστούν με όλες τις παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μη μειωθούν τα έσοδα από τον φόρο. Επίσης, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας υπό τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να επανεξεταστεί το καθεστώς τόκων και επιβαρύνσεων που επιβάλλει το Δημόσιο για καθυστέρηση στην πληρωμή φόρων και να κωδικοποιηθεί και να απλοποιηθεί το καθεστώς ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024