Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμα τα στοιχεία των stress tests για αποστολή στον SSM

Έτοιμα τα στοιχεία των stress tests για αποστολή στον SSM

Στην αποστολή στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) του μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, στο πλαίσιο των stress tests, θα προχωρήσουν την ερχόμενη Τετάρτη οι ελληνικές τράπεζες.

Στην αποστολή στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) του μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, στο πλαίσιο των stress tests, θα προχωρήσουν την ερχόμενη Τετάρτη οι ελληνικές τράπεζες.

Ουσιαστικά, οι εγχώριοι όμιλοι θα αποστείλουν στον επόπτη τη δική τους εκτίμηση για τις αντοχές τους στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο της άσκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει γίνει από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το άτυπο όριο του 6,50% που εκτιμάται ότι θα θέσει ο SSM για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς της, στις ακραίες υποθέσεις του για την οικονομία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο επόπτης θα αποδεχθεί τις εκτιμήσεις αυτές. Από τις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει τις δικές του μετρήσεις και η επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα πάρει «φωτιά».

Κι αυτό διότι θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην οπτική γωνία ανάγνωσης των μεγεθών των τραπεζών, ενώ θα αποκαλυφθούν και τεχνικές λεπτομέρειες της άσκησης, ικανές να ανατρέψουν τα αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα δώσουν τη δική τους μάχη να πείσουν τον SSM ότι η πραγματική εικόνα βρίσκεται περισσότερο κοντά στις δικές τους υποθέσεις και ότι δεν χρειάζονται άλλα κεφάλαια.

Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο, στο διάστημα κατά το οποίο θα οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για τους πλειστηριασμούς που θα έχουν διεξαχθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και για τις τιμές που έπιασαν ή …δεν έπιασαν τα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί.

Αν και αυτά δεν περιλαμβάνονται στα μεγέθη που εξετάζονται στα stress tests, αποτελούν έναν καθοριστικό ποιοτικό παράγοντα που θα γείρει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση την πλάστιγγα, ειδικά αν κάποιος όμιλος εμφανίσει οριακό κεφαλαιακό έλλειμμα.

Όπως εξηγεί τραπεζική πηγή, από την αποτελεσματικότητα του εργαλείου των πλειστηριασμών στην ανάκτηση των κόκκινων δανείων, θα εξαρτηθεί ο βαθμός αυστηρότητας του SSM στην αξιολόγηση των σχεδίων που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες για την κάλυψη ενδεχόμενων κενών στα κεφάλαιά τους τους επόμενους μήνες.

Άγης Μάρκου

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024