Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Πηγή ανησυχίας η πρόσφατη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες

Ντράγκι: Πηγή ανησυχίας η πρόσφατη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες

Η μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, «αποτελεί πηγή ανησυχίας» είπε ο Μ.Ντράγκι, τονίζοντας την ετοιμότητα της ΕΚΤ για ενίσχυση του QE εάν χρειαστεί. Μίλησε για ισχυρό ρυθμό ανάκαμψης στην ευρωζώνη, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, γεγονός που μαζί με τους κινδύνους που παραμένουν καθιστούν αναγκαία την υποστηρικτική νομισματική πολιτική. Στις αναφορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα η επισήμανση σχετικά με την συμμετοχή της χώρας στο QE, αλλά και η παρατήρηση για τη δημουργία δημοσιονομικών «μαξιλαριών».

Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, με το ευρώ να έχει αυξηθεί αισθητά έναντι του δολαρίου, «αποτελεί πηγή ανησυχίας» παραδέχθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένουμε έτοιμοι να ενισχύσουμε σε μέγεθος ή διάρκεια το πρόγραμμα QE εάν καταστεί αναγκαίο.

Ο Ντράγκι μίλησε για ισχυρό ρυθμό οικονομικής επέκτασης στην ευρωζώνη, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, γεγονός που μαζί με τους κινδύνους που παραμένουν καθιστούν αναγκαία ακόμη την υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Στις αναφορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα η επισήμανση σχετικά με την συμμετοχή της χώρας στο QE, αλλά και η παρατήρηση ότι η σημερινή συγκυρία είναι ευκαιρία για τις χώρες με υψηλό χρέος να χτίσουν δημοσιονομικά μαξιλάρια.

Πηγή αβεβαιότητας η ανατίμηση του ευρώ

O επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η εκτίναξη του ευρώ είναι μία πηγή αβεβαιότητας και δήλωσε ότι η Τράπεζα μπορεί να χρειασθεί να αναθεωρήσει τη στρατηγική της, αν οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οδηγήσουν σε αλλαγή των νομισματικών συνθηκών.

Οι επενδυτές περίμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του Ντράγκι για το ευρώ, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στήβεν Μνούτσιν, αναφέρθηκε χθες στα οφέλη από ένα αδύναμο δολάριο. Αυτό οδήγησε σε ράλι του ευρώ σε υψηλά επίπεδα τριετίας, απειλώντας την πολιτική της ΕΚΤ για την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Ντράγκι είπε ότι το ευρώ ανατιμήθηκε εν μέρει λόγω «της χρήσης διατυπώσεων σε συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που δεν αντανακλά όσα έχουν συμφωνηθεί». Αυτή η δήλωση ήταν μία αναφορά στη σύνοδο του ΔΝΤ τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όπου οι χώρες είχαν συμφωνήσει να «απέχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και… να μη θέτουν στόχους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

«Εάν όλα αυτά πρόκειται να οδηγήσουν σε μία μη επιθυμητή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μας … τότε θα πρέπει να σκεφθούμε για τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής μας», σημείωσε ο Ντράγκι.

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε έως και 0,8% στα 1,2515 δολάρια και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν.

Ο Ντράγκι είπε, επίσης, ότι υπάρχουν «πολύ λίγες» πιθανότητες μίας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος και προσέθεσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σήμερα υποτονικές αλλά θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.

in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024