Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αδειάζει το ΥΠΟΙΚ ο Μοσκοβισί συνδέοντας την υποδόση με πλειστηριασμούς

Αδειάζει το ΥΠΟΙΚ ο Μοσκοβισί συνδέοντας την υποδόση με πλειστηριασμούς

Η παγίωση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Π.Μοσκοβισί. Η δήλωση αυτή μάλλον δεν συνάδει... με τη διαβεβαίωση του ΥΠΟΙΚ ότι η υποδόση σχετίζεται μόνο με την πρόοδο στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων. Το δεύτερο «χτύπημα» στην κυβέρνηση από Μοσκοβισί -που αναμφισβήτητα το είπε για καλό- ήταν ότι δεν διαπιστώνει καμία διστακτικότητα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η παγίωση του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάτι άλλωστε που αναφέρεται ρητά και στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Η δήλωση αυτή μάλλον δεν συνάδει… με τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών -πριν λίγες ημέρες- ότι η υποδόση σχετίζεται μόνο με την πρόοδο στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών πριν δύο ημέρες, τόνιζε ότι «ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ύψους 1 δισ. ευρώ, έως τα μέσα Απριλίου 2018». Στη διευκρίνιση αυτή είχε δε προχωρήσει διαψεύδοντας δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η εκταμίευση του ποσού για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων συνδέεται με την πορεία των πλειστηριασμών.

Ωστόσο ο Μοσκοβισί, αλλά και η ανακοίνωση του Eurogroup έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: το πράσινο φως για την εκταμίευση τόσο της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, όσο και της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, συνδέεται «με τη συνεχή και ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».

Με δεδομένο δε ότι από 21 Φεβρουαρίου ουσιαστικά καταργούνται οι φυσικοί πληστειριασμοί και γίνονται όλοι ηλεκτρονικοί θα πρέπει, όπως ορίζει η ανακοίνωση και διευκρινίζει και ο Μοσκοβισί, να ξαναγίνει έλεγχος για να διασφαλιστεί ότι όλα βαίνουν ομαλά.

«Η επόμενη εκταμίευση (σσ 1 δισ. ευρώ) για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να εγκριθεί από το EWG την Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση μιας θετικής αναφοράς των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την εκκαθάριση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την χρήση και δικών της πόρων και μιας επιβεβαίωσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς ότι συνεχίζεται η ανεμπόδιστη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

«Καμία διστακτικότητα»

Το δεύτερο χτήπημα στην κυβέρνηση από τον Μοσκοβισί -που αναμφισβήτητα το είπε για καλό- ήταν ότι δεν υπάρχει καμία διστακτικότητα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ειδικότερα, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο Επίτροπος Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η λήψη κανενός πρόσθετου μέτρου και ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν πως από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει «καμία διστακτικότητα» και ότι επί της ουσίας οι θεσμοί θα παρακολουθήσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος.

Α.Τ

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024