Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιδείνωση χρέους βλέπει η Κομισιόν ζητά ενίσχυση του μαξιλαριού ασφαλείας

Επιδείνωση χρέους βλέπει η Κομισιόν ζητά ενίσχυση του μαξιλαριού ασφαλείας

Επιδείνωση της πορείας του ελληνικού χρέους, σε σχέση με την προβλεπόμενη λίγους μήνες νωρίτερα, προβλέπει ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία έχει στη διάθεσή του το Bloomberg. Ως εκ τούτου θέτει και θέμα αύξησης του «μαξιλαριού ασφαλείας» για τη μεταμνημονιακή περίοδο, υπολογίζοντας στα 17 δισ. ευρώ το ποσό που χρειάζεται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος.

Επιδείνωση της πορείας του ελληνικού χρέους, σε σχέση με την προβλεπόμενη λίγους μήνες νωρίτερα, προβλέπει ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους, που συνοδεύει την έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν, την οποία έχει στη διάθεσή του το Bloomberg. Ως εκ τούτου θέτει και θέμα αύξησης του «μαξιλαριού ασφαλείας» για τη μεταμνημονιακή περίοδο, υπολογίζοντας στα 17 δισ. ευρώ το ποσό που χρειάζεται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος.

Αναφορά γίνεται επίσης και στην αξιολόγηση της Άνοιξης που θα κρίνει εάν θα επιβληθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, το μειωμένο αφορολόγητο.

Κλειδί ο διακανονισμός για τη μεταμνημονιακή εποχή

«Ερώτημα -κλειδί» χαρακτηρίζει το Bloomberg τον είδος της συμφωνίας που θα γίνει μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας για την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όπως αναφέρει, η χώρα χρωστά τους εταίρους 224 δισ. ευρώ, ποσό που υποστηρίζει την επιθυμία των δανειστών να παρακολουθούν στενά τη χώρα ακόμα και όταν φύγει από την άμεση επιτήρηση.

Οι εταίροι έχουν δηλώσει πως αν χρειαστεί, θα προσφέρουν περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους σε κάποια από τα πρώτα δάνεια που έδωσαν στη χώρα, όταν αυτή ολοκληρώσει το πρόγραμμα, μια δέσμευση που πιθανότατα θα συνοδεύεται από εκκλήσεις για ακόμα στενότερο έλεγχο, για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι.

Το πώς θα διαμορφωθεί ένας τέτοιος μηχανισμός εποπτείας καθώς και το είδος και η έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που θα δεχθεί η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματός της αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις μεταξύ της χώρας και των πιστωτών τους επόμενους έξι μήνες.

Χειρότερες οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που έγινε από την Κομισιόν πριν τη συνάντηση του EwG της 19ης Ιανουαρίου, και στην οποία είχε πρόσβαση το πρακτορείο, προβλέπει χειρότερη τροχιά για το χρέος της χώρας από αυτή που αναμενόταν πριν από λίγους μήνες.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 181,1% το 2017, στο 165% το 2020, στο 127,2% το 2030 και στο 96,4% το 2060, προβλέψεις που είναι ελαφρώς πιο πάνω από αυτές της αντίστοιχης έκθεσης του Ιουνίου.

Στην ανάλυση σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα αναφορικά με την ικανότητα της κυβέρνηση να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες αρκετές δεκαετίες.

Αναφέρει επίσης ότι με βάση το βασικό σενάριο οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες προβλέπονται για στο 16,7% του ΑΕΠ το 2017 πριν μειωθούν σημαντικά στο 7,5% το 2021. Η σχέση πληρωμών/ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί μετά το 2020 και να φτάσει το 23% το 2055 και να μειωθεί σε 21,9% ως το 2060.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτή η ελαφρά επιδείνωση της πορείας του χρέους αυξάνει την πιθανότητα η τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του ελληνικού προγράμματος να επιβεβαιώσει την ανάγκη για περαιτέρω αναδιάρθρωση (re-profiling) των δανείων της Ελλάδας, ιδίως αν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί.

Ανάγκη ενίσχυσης του μαξιλαριού ασφαλείας

Στην ανάλυσή της η Κομισιόν επίσης θέτει ερωτήματα σχετικά με το αν το προβλεπόμενο μέγεθος του «μαξιλαριού ασφαλείας» θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, καθώς το σχεδιαζόμενο «μαξιλάρι» ύψους 10,2 δισ. ευρώ καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μόνο για 10 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης -ένα ποσό που θα μπορούσε να αυξηθεί με μελλοντικές εκδόσεις στις αγορές και πρόοδο στη διαχείριση κεφαλαίων.

Ένα «μαξιλάρι» 17 δισ. ευρώ θα κάλυπτε χρηματοδοτικές ανάγκες για έναν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος, μαξιλάρι ύψους 20,3 δισ. θα κάλυπτε πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2019, ενώ 30 δισ. ευρώ θα κάλυπταν ανάγκες έως το τέλος του 2020, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Ανησυχία για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους πιστωτές της για την προσήλωσή της στη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να φτιάξει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης, με την τεχνική υποστήριξη των δανειστών της, σημειώνει το Bloomberg και συνεχίζει:

Κάνοντας αυτό, η χώρα στοχεύει να δείξει ότι έχει πρόθεση να παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διαβεβαιώσει τόσο τους πιστωτές όσο και τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση απ’ ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα με αυτήν την ιδέα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., είναι ότι δεν θα υπάρχει εξωτερική πίεση στην Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα μέσα σε ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, όπως συμβαίνει με το υπάρχον πρόγραμμα.

Οι πιστωτές της χώρας ανησυχούν ότι όταν η χώρα βγει από τη σταθερή επιτήρηση, οι Έλληνες πολιτικοί θα είναι επιρρεπείς να επιστρέψουν σε πολιτικές που οδήγησαν στην «έκρηξη» των δημοσίων οικονομικών το 2009, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η προληπτική γραμμή μια κάποια λύση αλλά…

Άλλη εναλλακτική για μετά το πρόγραμμα θα ήταν η Ελλάδα να πάρει μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης. Αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα παραμείνει υπό στενή επιτήρηση από τους πιστωτές της, χωρίς όμως να λάβει επιπλέον δάνεια, σημειώνει το Bloomberg.

Όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως, αν και θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από πλευράς Ευρωζώνης για μια τέτοια διευθέτηση, είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα έπρεπε πρώτα να ζητήσει μια τέτοια πιστωτική γραμμή, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, καθώς η Αθήνα εξακολουθεί να επιθυμεί διακαώς να απελευθερωθεί από τη σχεδόν οκταετή επιτροπεία.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024