Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Χρέος ή έξοδος: Ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμούν αναλυτές χωρίς ακόμη να είναι κάτι δεδομένο. Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου επανέρχονται στο προσκήνιο οι συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμούν αναλυτές χωρίς ακόμη να είναι κάτι δεδομένο. Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου επανέρχονται στο προσκήνιο οι συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε νέα έκθεσή το Eurasia Group αναφέρει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες το ΔΝΤ θα προσχωρήσει επισήμως στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πριν από την ολοκλήρωσή του στις 20 Αυγούστου. Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το βασικό της σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα μπει σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», με την πολιτική συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας μετά τη διάσωση, καθώς και την ελάφρυνση του χρέους, να είναι πιθανή τον Μάιο ή η το αργότερο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το δίλημμα: Χρέος ή έξοδος

Σε αυτή τη συγκυρία η στάση του ΔΝΤ θεωρείται κρίσιμη και αυτό διότι συνδέεται μεταξύ άλλων και με τα μέτρα που θα ληφθούν στο εσωτερικό της χώρας. Από τη μια πλευρά το ΔΝΤ θα πιέζει για το χρέος και θα λειτουργεί ως εγγύηση για την επιστροφή στις αγορές αλλά από την άλλη θα έχει μεγαλύτερο λόγο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 ή το 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 2018 κάτι που θα εκτιμηθεί τον Μάιο.

Αν παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα τότε η κυβέρνηση θα έρθει τετ α τετ με τις σκληρές και επώδυνες απαιτήσεις του Ταμείου. Υπενθυμίζεται ότι ΔΝΤ διατηρεί αστερίσκους για το πως επιτεύχθηκε η φετινή δημοσιονομική υπεραπόδοση και εμμένει στη θέση του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του Ευρωπαϊκού στόχου.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο χρονικό διάστημα το ΔΝΤ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα.

Εν αναμονή της αναβάθμισης από τον οίκο S&P

Την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s αναμένει σήμερα Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ετοιμάζεται και για την έκδοση 7ετούς ομολόγου για την άντληση ποσού 3 δισ. ευρώ.

Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι ο διεθνής οίκος θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Β- στο Β. Η αγορά αναμένει την αναβάθμιση με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει αρκετά από τις αρχές Δεκεμβρίου που το Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

Α.Π.

Διαβάστε επίσης:


    in.gr

    Sports in

    «Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

    Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 19 Απριλίου 2024