Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σχέδιο των τραπεζών για την έξοδο από τον ELA

Το σχέδιο των τραπεζών για την έξοδο από τον ELA

Μετά το σοκ των capital controls το 2015, οι τραπεζικές καταθέσεις επιδεικνύουν ελαφρά ανοδική τάση επιδεικνύουν το 2016 και το 2017 κάτι που αποδεικνύει ότι επανέρχεται σταδιακά η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Μετά το σοκ των capital controls το 2015, οι τραπεζικές καταθέσεις επιδεικνύουν ελαφρά ανοδική τάση επιδεικνύουν το 2016 και το 2017 κάτι που αποδεικνύει ότι επανέρχεται σταδιακά η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) έχει μειωθεί κατά 70 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα υψηλά που είχε καταγράψει το καλοκαίρι του 2015 στοιχείο ενδεικτικό της βελτίωσης του χρηματοδοτικού τους προφίλ τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Πρόκειται για επίδοση που είναι αποτέλεσμα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου, της επαναφοράς του waiver που επέτρεψε τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), της πώλησης θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδας που απελευθέρωσαν ρευστότητα, της συνεχιζόμενης μέχρι σήμερα μείωσης του υπολοίπων των δανείων, των πρόσφατων εκδόσεων ομολόγων και τιτλοποιήσεων από τους συστημικούς ομίλους, αλλά και της μικρής – προς το παρόν – αύξησης των καταθέσεων.

Μόνο κατά τη διάρκεια του 2017 ο ELA υποχώρησε κατά 25 δισ. ευρώ περίπου, λίγο κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, με κάποιες τράπεζες να έχουν θέσει στόχο την εξάλειψή του ακόμη και εντός του 2018. Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, ωστόσο, η πορεία προς την πλήρη απεξάρτηση από τη στήριξη της ΤτΕ δεν θα είναι εύκολη από εδώ και στο εξής. Και αυτό διότι όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, πολλοί από τους καταλύτες που οδήγησαν μέχρι σήμερα στον περιορισμό της απλώς δεν μπορούν να δώσουν άλλη ώθηση.

Η μείωση του ELA θα εξαρτηθεί από την ανάκτηση καταθέσεων αλλά και την προσπάθεια επιστροφής στις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων. Για να συμβούν ωστόσο αυτά, θα πρέπει το κλίμα στην οικονομία να συνεχίσει να βελτιώνεται και η κυβέρνηση να μπορέσει να κλείσει επιτυχώς το Μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο, συμφωνώντας με τους θεσμούς στο νέο πλαίσιο εποπτείας της χώρας για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024