Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύμα ανατιμήσεων φέρνει ο ΦΠΑ στα νησιά

Κύμα ανατιμήσεων φέρνει ο ΦΠΑ στα νησιά

Την χαριστική βολή στα νησιά δίνει από τις αρχές του νέου έτους η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Την χαριστική βολή στα νησιά δίνει από τις αρχές του νέου έτους η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα νησιά, που χάνουν τους ειδικούς, μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ είναι: Ικαρία, Φούρνοι, Άγιος Μηνάς, Θύμαινα, Σαμοθράκη, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Αρμάθια, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα, Τέλενδος, Λήμνος, Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αντίψαρα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 αυξήθηκε από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή προκύπτουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών.

Επίσης, αυξήθηκε από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιϊας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, οι τιμές στα παραπάνω είδη και στις παραπάνω υπηρεσίες θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 3,7%.

Παράλληλα, αυξήθηκε από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, αναψυκτικά, χυμούς, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και στις παραπάνω υπηρεσίες.

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024