Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πέρασαν» οι ουρανοξύστες για το Ελληνικό

«Πέρασαν» οι ουρανοξύστες για το Ελληνικό

Δίχως αλλαγές ως προς τα ύψη των ουρανοξυστών εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου θα πολεοδομηθεί το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Δίχως αλλαγές ως προς τα ύψη των ουρανοξυστών εγκρίθηκε τελικά το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βάσει του οποίου θα πολεοδομηθεί το Ελληνικό.

Το Προεδρικό Διάταγμα που περιγράφει τί ακριβώς θα γίνει και πού, μαζί με τους όρους δόμησης και χρήση γης πρόκειται αύριο, Παρασκευή να πάρει υπογραφές από τους εμπλεκόμενους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη, Κατερίνα Παπανάτσιου, Σωκράτη Φάμελλο και Λυδία Κονιόρδου, και το αργότερο ως τις 28 Δεκεμβρίου θα έχει κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Προεδρικό Διάταγμα πήρε την τελική του μορφή κατά την σημερινή, έκτη κατά σειρά συνεδρίαση, του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, δηλαδή του κυβερνητικού οργάνου που έχει σαν αντικείμενο τα πολεοδομικά και χωροταξικά κάθε μεγάλης επένδυσης σε ακίνητα, και στο οποίο συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, ανάμεσα στους οποίους και η κ. Μαρία Βλαζάκη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελικό κείμενο που θα προωθηθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εμπεριέχει μεγάλες αλλαγές ως προς το αρχικό master plan του επενδυτή, δηλαδή παραμένουν ως έχουν οι έξι ουρανοξύστες ύψους 200 μέτρων έκαστως, καθώς και όλα τα υπόλοιπα ψηλά κτίρια του επενδυτικού πλάνου.

Στην πράξη, τα παραπάνω σημαίνουν ότι εφόσον το Προεδρικό Διάταγμα πάρει σύντομα το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανοίγει ο δρόμος ώστε μέσα στο 2018 να ξεκινήσουν τα πρώτα εκσκαφικά έργα στο πρώην αεροδρόμιο.

Το τέως αεροδρόμιο και το παράκτιο μέτωπο

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο χωρίζεται αρχικά σε δύο γενικές περιοχές, το «τέως αεροδρόμιο», και το «παράκτιο μέτωπο», κάθε μία εκ των οποίων, «σπάει» σε πολλές μικρότερες «γειτονιές», που συνολικά φτάνουν τις 11, με διαφορετικές μεταξύ τους χρήσεις γης, όρους και περιοσιμούς δόμησης. Εξ αυτών των 11 επιμέρους γειτονιών, οι 6 είναι κυρίως περιοχές κατοικίας.

Η μεγαλύτερη από τις δύο γενικές περιοχές, είναι το «τέως αεροδρόμιο», έκτασης 5.249.873,49 τ.μ. που περιλαμβάνει την έκταση του πρώην αεροδρομίου, και απαρτίζεται από έξι περιοχές προς πολεοδόμηση, μια ζώνη ανάπτυξης και το Μητροπολιτικό Πάρκο. Κάθε μια από αυτές τις επιμέρους περιοχές έχει πάρει και διαφορετική ονομασία : «Γειτονιά τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας», «Δυτική Γειτονιά του Πάρκου», «Ανατολική Γειτονιά του Πάρκου», «Γειτονιά Επιχειρηματικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης», «Γειτονιά του Λόφου», «Γειτονιά των Τραχώνων», «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου», και Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η δεύτερη γενική περιοχή είναι αυτή του «παράκτιου μετώπου» που ανέρχεται σε 758.203 τ.μ., περιλαμβάνει την έκταση του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά, και την έκταση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας, και «σπάει» σε μια περιοχή προς πολεοδόμηση και δύο ζώνες ανάπτυξης. Αθροιστικά μιλάμε για 6.008.076,49 τ.μ. (6.008 στρ). Εδω έχουμε την «Γειτονιά Παραλίας Αγίου Κοσμά», την «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά«, και την «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά».

Γιώργος Φιντικάκης

in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024