Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δειλή» η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες

«Δειλή» η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες

Με το σταγονόμετρο επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, γεγονός που προβληματίζει τις διοικήσεις και δυσχεραίνει την προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας, στο πλαίσιο της σταθεροποίησης του συστήματος.

Με το σταγονόμετρο επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, γεγονός που προβληματίζει τις διοικήσεις και δυσχεραίνει την προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας, στο πλαίσιο της σταθεροποίησης του συστήματος.

Το στοίχημα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να κερδίζεται, αφού από την μία η υπερφορολόγηση και από την άλλη η άρνηση των πολλών να βγάλουν από τα σεντούκια τα χρήματά τους ή να τα φέρουν από το εξωτερικό διατηρεί οι καταθέσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Με ρυθμούς «χελώνας» η επιστροφή καταθέσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,6 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2017 και διαμορφώθηκαν σε 121 δισ. ευρώ. Επιπλέον, συνεχίστηκε ο περιορισμός της εξάρτησης των τραπεζών από το μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Οκτώβριο του 2017 τρεις τράπεζες επέστρεψαν στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, για πρώτη φορά μετά το 2014, με την έκδοση καλυμμένων ομολογιών.

Όσον αφορά το Νοέμβριο η εισροή νέων καταθέσεων στο σύστημα ήταν αναιμική, ενώ ο Δεκέμβριος παραδοσιακά δεν είναι ιδιαίτερα καλός μήνας για τις καταθέσεις, καθώς τα νοικοκυριά καλύπτουν μία σειρά από υποχρεώσεις. Όπως για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο εισοδήματος κ.α.

Οι καταθέτες που δείχνουν «ανθεκτικότητα» και δεν πείθονται ακόμη να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες είναι όσοι τα κρατούν στο στρώμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το ποσό ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ και οι κάτοχοί τους πραγματοποιούν αγορές, πληρώνουν φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις, ωστόσο δεν τα επιστρέφουν στις τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το 2017 θα κλείσει με αύξηση των υπολοίπων κατά 5 δισ. ευρώ, στα επίπεδα των 125-126 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από την ώρα που επεβλήθησαν τα capital controls τον Ιούνιο του 2015, ουσιαστικά οι καταθέσεις έχουν παραμείνει σταθερές με αυξομειώσεις μικρής σημασίας. Στις 30-6-2015 ήταν 122,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μέχρι τον Οκτώβριο ανέρχονται σε 121 δισ. ευρώ.

in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024