Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε το market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Ξεκίνησε το market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη του market test, δηλαδή της διαδικασίας που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, έδωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες χθες η DG Comp από τις Βρυξέλλες.

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη του market test, δηλαδή της διαδικασίας που θα τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, έδωσε σύμφωνα με τις πληροφορίες χθες η DG Comp από τις Βρυξέλλες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το πόσο ισχυρό είναι το ενδιαφέρον απόκτησης των δύο «πακέτων» της ΔΕΗ, δηλαδή αυτό του Βορρά (Μελίτη Ι και ΙΙ, μαζί με ορυχεία Βεύης, Κλειδιού) και εκείνο του Νότου (Μεγαλόπολη 3 και 4 συν τα δύο ορυχεία που διαθέτουν λιγνίτη στην περιοχή).

Ξεκίνησε το market test

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς από το in.gr σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας, απάντησε χαρακτηριστικά «το market test βρίσκεται σε εξέλιξη», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ξεκίνησε χθες, δίχως η DG Comp να προβεί σε ανακοινώσεις.

Στην πράξη, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού των Βρυξελλών προτίθεται να απευθυνθεί σε αρκετές δεκάδες εταιρείες, από Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, και Ιαπωνία. Προ μερικών ημερών άλλωστε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης είχε μιλήσει για μια λίστα με τουλάχιστον 40 ενεργειακούς παίκτες, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν ονόματα από Πολωνία, Τσεχία, Κίνα, Ιαπωνία και ΗΠΑ, και φυσικά Ελληνες παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων εξετάζουν να διεκδικήσουν μονάδες από κοινού με ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Το σκεπτικό είναι ότι οι μεγάλες βιομηχανίες χρειάζονται τέτοιες μονάδες της ΔΕΗ για να εξασφαλίσουν σταθερή τροφοδοσία σε ρεύμα, ρίχνοντας παράλληλα το κόστος. Από την άλλη πλευρά, τέτοιες μεγάλες και σταθερές καταναλώσεις όπως των βιομηχανιών, μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Το αντικείμενο του market test είναι να γίνει σαφές κατά πόσο η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και DG Comp, και η οποία αφορά την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, αρκεί προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Στη διάρκεια του market test, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δημόσια διαβούλευση, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πληροφορηθούν τις προτεινόμενες διαδικασίες για τα προς πώληση πακέτα (Βορρά και Νότου) και θα υποβάλουν προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές θα αφορούν επιμέρους ζητήματα και όχι την αλλαγή της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου των προς πώληση μονάδων. Σημειωτέον ότι στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει αλλαγές στους όρους διάθεσης των λιγνιτικών μονάδων εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη κατά τη διαδικασία του market test.

Πρόσληψη συμβούλων

Ταυτόχρονα με το market test, η ΔΕΗ προκειμένου να κερδίσει χρόνο, πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη συνολικά τεσσάρων συμβούλων με διαδικασίες fast track. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την απόσχιση των μονάδων από τον κορμό της επιχείρησης (spin off), σύμβουλος για την αποτίμηση, νομικός σύμβουλος και σύμβουλος για το διαγωνισμό πώλησης.

Αρκετά πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού που θα γίνει το Μάιο, η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει λάβει αποφάσεις σε επίπεδο γενικής συνέκευσης για το διαχωρισμό και τη δημιουργία των εταιρειών. Παράλληλα με τις διαδικασίες που θα τρέξουν από τη ΔΕΗ, υπάρχει η εκτίμηση ότι μια σειρά από θέματα του διαγωνισμού θα πρέπει να διευθετηθούν και με νομοθετική παρέμβαση.

Τέλος να σημειωθεί ότι σημαντικά ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, όπως το τι θα συμβεί με το υπεράριθμο προσωπικό των προς πώληση μονάδων (σσ: 1.100 εργαζόμενους απασχολεί το «πακέτο» του Νότου, και 200 εκείνο του Βορρά), θα επιλυθούν μέσω μετατάξεων στη ΔΕΗ, και πάντως πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Σαφή πάντως εικόνα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, εφόσον αυτός προκηρυχθεί πράγματι τον Ιούνιο του 2018, δεν αναμένεται να υπάρχει παρά γύρω στα τέλη του επόμενου έτους.

Γιώργος Φιντικάκης

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024