Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Το μεγάλο στοίχημα των «κόκκινων» δανείων

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των τραπεζών δεν είναι άλλο από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι επιχειρηματικά.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των τραπεζών δεν είναι άλλο από την
αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία
ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι επιχειρηματικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» , τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας αντιστοιχούν στο 47% επί του συνόλου των δανείων που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη, όταν στην Ιταλία με 200 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12% και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός μέσος όρος βρίσκεται κάτω του 5%.

Σύμφωνα επίσης με τη Moody’s, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αντιστοιχούν σε 99,1 δισ. ευρώ (56% του ΑΕΠ), δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για τον Σεπτέμβριο του 2017, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, κάτι που αποτελεί πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, ως το τέλος του 2019 τα NPLs θα μειωθούν κατά περίπου 45% και τα NPEs κατά περίπου 35%. Οι τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο αλλάζουν το μείγμα των επιλογών για τη μείωση των προβληματικών δανείων, επιλέγοντας να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων και να αυξήσουν το ποσό των διαγραφών. Επιπλέον αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις για τις ροές NPEs προς τα πάνω, κάτι που αντανακλά τις δύσκολες ακόμα οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, και υιοθέτησαν χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη και το διαθέσιμο εισόδημα.

Ακόμα πάντως και αν οι τράπεζες πιάσουν τον στόχο για NPLs στο 21% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές προοπτικές για την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημείωσε στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link η κυρία Θένια Παναγοπούλου, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία «Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία», η συγκυρία στη δευτερογενή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ευνοϊκή. Υπήρξε πρόοδος στο νομοθετικό πλαίσιο και κάποια από τα θέματα που δημιουργούσαν εμπόδια στις συναλλαγές αντιμετωπίστηκαν. Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις (όπως η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι αλλαγές του ΚΠολΔ, οι τροποποιήσεις της διαδικασίας εξυγίανσης και πτώχευσης και η παροχή προστασίας στα στελέχη των τραπεζών που ασχολούνται με την αναδιάρθρωση οφειλών και τη διαγραφή χρεών) θα διευκολύνουν την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

in.gr

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024