Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παράταση του «σχεδίου Γιούνκερ» ως το 2020

Παράταση του «σχεδίου Γιούνκερ» ως το 2020

Παρατείνεται κι ενισχύεται μέχρι το 2020 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), γνωστό ως «σχέδιο Γιούνκερ» με στόχο την κινητοποίηση 500 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων.

Παρατείνεται κι ενισχύεται μέχρι το 2020 το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), γνωστό ως «σχέδιο Γιούνκερ» με στόχο την κινητοποίηση 500 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων. Όπως συμφωνήθηκε από τους ευρωβουλευτές και τους ευρωπαίους υπουργούς και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτεραιότητα δίνεται στις επενδύσεις έργων υψηλού κινδύνου και αυτές που θα έχουν τις βέλτιστες οικονομικές και κοινωνικές αποδόσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι επενδύσεις θα στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εστιάζοντας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, της υγειονομικής περίθαλψης, της έρευνας και της καινοτομίας, των βιώσιμων μεταφορών, του ψηφιακού τομέα.

«Το EFSI συνέβαλε στη μείωση των ανισοτήτων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έχουν ήδη κινητοποιηθεί 250 δισ. ευρώ και 400.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λάβει στήριξη. Τώρα, με τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών προσφέρουμε ακόμα περισσότερη τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε τους νέους επενδυτές και να επεκτείνουμε το ταμείο σε νέους τομείς» δήλωσε ο εισηγητής της επιτροπής Προϋπολογισμών, κ.José Manuel Fernandes(ΕΛΚ, Πορτογαλία).

Ανάμεσα στα βασικά σημεία της νομοθεσίας, η οποία υπερψηφίστηκε από 502 ευρωβουλευτές, τονίζεται ότι η επέκταση του μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2015 με αρχική περίοδο 3 ετών, θα αντιμετωπίσει τις αποτυχίες της αγοράς και τα κενά στις επενδύσεις και θα χρηματοδοτήσει έργα υψηλού κινδύνου τα οποία διαφορετικά δεν θα λάμβαναν επενδυτική στήριξη.

«Το ΕFSI δημιουργήθηκε για να καλύψει το επενδυτικό κενό των 700 δισ. ευρώ στην ΕΕ και κατέστησε δυνατή τη μείωση αυτού του κενού. Θέλαμε να βελτιώσουμε το EFSI, να το εκσυγχρονίσουμε και να το καταστήσουμε πιο προσβάσιμο στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που το χρειάζονται» είπε με τη σειρά του ο εισηγητής της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, κ. Udo Bullmann (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Με τη νέα νομοθεσία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά το δικαίωμα να διορίσει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EFSI, το οποίο θα μπορεί να παρέχει επιπλέον εμπειρογνωμοσύνη, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαφάνεια. Επίσης, οι νέοι κανόνες προβλέπουν την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών με ισχυρότερη τοπική παρουσία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα πρέπει, ει δυνατόν, να μεταβιβάσει την επιλογή και την παρακολούθηση των μικρών έργων στις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, οι οποίες είναι και οι πιο κατάλληλες για να βοηθήσουν στην κάλυψη περιφερειακών, τομεακών και διασυνοριακών έργων. Σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς προκαλούν προβλήματα στην ολοκλήρωση ενός έργου, η ΕΤΕπ θα πρέπει κατ’ εξαίρεση να μειώσει το κόστος για τον δικαιούχο της χρηματοδότησης.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δημιουργήθηκε το 2015 για αρχική περίοδο 3 ετών, με στόχο την κινητοποίηση τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί η διάρκεια του ταμείου έως το τέλος του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), δηλαδή ως το Δεκέμβριο του 2020, με στόχο την επίτευξη επενδυτικού στόχου ύψους 500 δισ. ευρώ

Όλγα Κλόντζα

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024