Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βρέχει» μνημονιακά προαπαιτούμενα στη Βουλή

«Βρέχει» μνημονιακά προαπαιτούμενα στη Βουλή

Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας έρχεται «βροχή» μέτρων στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει ένα μακρύ κατάλογο με προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας έρχεται «βροχή» μέτρων στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει ένα μακρύ κατάλογο με προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Έτσι, οι επόμενες εβδομάδες μέχρι και τις 15-16 Ιανουαρίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει δύο μνημονιακά νομοσχέδια από τη Βουλή -ένα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και ένα μετά – όπως επίσης και να δημοσιεύσει σειρά υπουργικών αποφάσεων στο ΦΕΚ.

Μετά την υιοθέτηση αυτού του δύσκολου πακέτου δράσεων, ο επίλογος του τρίτου μνημονίου αναμένεται να γραφτεί στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Μάιο.
Ως τότε η Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, θα επιχειρήσει δύο ακόμα εξόδους στις αγορές. Η πρώτη θα γίνει μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου με την έκδοση επταετών ομολόγων και η δεύτερη την άνοιξη με την έκδοση τριετών ομολόγων.

Τα μέτρα είναι, μεταξύ άλλων:

  • Συντάξεις: Ολοκλήρωση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατάργηση αντικρουόμενων διατάξεων και λειτουργία ενιαίου λογαριασμού για τη διαχείριση των υφιστάμενων κεφαλαίων στο νέο ενιαίο ταμείο συντάξεων. Ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων και ενημέρωση των ηλεκτρονικών αρχείων ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
  • Εργασία: Θέσπιση νομοθεσίας με πρόβλεψη ότι οι μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ ως το τέλος του προγράμματος. Θέσπιση νομοθεσίας για να αυξηθεί το ελάχιστο μερίδιο απαρτίας για την ψήφιση μιας απεργίας στο 50%.
  • Τράπεζες – «Κόκκινα» δάνεια: Η Τράπεζα της Ελλάδος να συντάξει οδικό χάρτη για την έξοδο από τα capital controls (απελευθέρωση των ελέγχων κεφαλαίου). Να ελέγξει αν οι συνεταιριστικές τράπεζες χρειάζεται να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των πιστωτών από αστική και ποινική ευθύνη για ενέργειες αναδιάρθρωσης του χρέους (π.χ., «κούρεμα», κατάργηση προσαυξήσεων κ.λπ.).
  • Φόροι: Θέσπιση νομοθεσίας για να δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις ελέγχου με συγκεκριμένα κριτήρια που καθορίζουν την ικανότητα των φορολογουμένων να πληρώσουν. Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να προβλέπει την πρόσβαση της Εφορίας στο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Κωδικοποίηση και απλούστευση της νομοθεσίας ΦΠΑ.
  • Προσλήψεις: Θέσπιση νομοθεσίας για τον καθορισμό ανώτατων ορίων (προσλήψεων και μισθοδοσίας) για τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης στο Δημόσιο για το 2018.
  • Ανταγωνιστικότητα: Υιοθέτηση οριζόντιων μέτρων για τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις. Θέσπιση νομοθεσίας για την κατάργηση των εναπομεινάντων περιορισμών (π.χ., γεωγραφικός προσδιορισμός, τιμολόγηση, εγκατάσταση) για βασικά επαγγέλματα (παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δικηγόρους, συμβολαιογράφους). Πλήρης απελευθέρωση χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης για τρόφιμα και ποτά.

in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024