Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίτσης: 'Εξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι

Χαρίτσης: ‘Εξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι

«Πλέον σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- είναι απολύτως προφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm».

«Πλέον σε κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- είναι απολύτως προφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm».

«Χωρίς καθυστερήσεις προχώρησε, προχωρά η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η πορεία της υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2018» επισήμανε ο αν. υπουργός, σημειώνοντας: «Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια είχαμε τρία συνεχόμενα χρόνια με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Αυτό δείχνει και μία διατηρησιμότητα σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία», ενώ τα ελληνικά ομόλογα «βρίσκονται πλέον σε επίπεδο αποδόσεων, που είχαμε να δούμε εδώ και μία δεκαετία».

«Αυτά είναι και η καλύτερη απάντηση σε ένα περιβάλλον καταστροφολογίας, που καλλιεργείται από κάποιους κύκλους και το οποίο τελικά διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, εξηγώντας, πως πλέον «το πιο ουσιαστικό και σημαντικό είναι το πώς αυτά τα οφέλη, η βελτίωση της εικόνας της οικονομίας θα περάσουν στους Έλληνες πολίτες, στην πραγματική οικονομία».

«Η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η μακροοικονομική βελτίωση αποτελούν την αναγκαία συνθήκη, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε μετά για το κοινωνικό αποτύπωμα, που πρέπει να έχει όλη αυτή η αναπτυξιακή πορεία» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι βασικό ζητούμενο είναι: «Να συζητήσουμε το πώς δεν θα επιστρέψουμε σε μία κατάσταση, που υπήρχε στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία μέχρι και το 2009-10, καθώς δεν μας ενδιαφέρει η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση με όρους παραγωγικού μοντέλου, με όρους κοινωνικού κράτους […] Αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι μία ανοιχτή συζήτηση με την ελληνική κοινωνία για το πώς θα μετατρέψουμε αυτή τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών σε ουσιαστική, πραγματική, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη σε επίπεδο κοινωνίας».

Αναφερόμενος στα Περιφερειακά Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, με αφορμή και το 7ο συνέδριο, που διεξάγεται στην Κέρκυρα, επισήμανε: «Το γεγονός ότι μπαίνουμε σε μία ανοιχτή, ζωντανή, χωρίς προαπαιτούμενα συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους παραγωγικούς φορείς, με τα επιμελητήρια, τους εκπροσώπους των τοπικών ενώσεων των επιχειρήσεων, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτικούς φορείς, έχει τη λογική να μπορέσουμε να συζητήσουμε από κοινού ποιοι πρέπει να είναι οι άξονες προτεραιότητας, πού πρέπει να κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις, ποιους κλάδους της οικονομίας μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε, δεδομένου του διεθνούς περιβάλλοντος στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Και στην Κέρκυρα η συζήτηση που γίνεται με τους εκπροσώπους των φορέων από τα Ιόνια νησιά είναι πάρα πολύ χρήσιμη».

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων ο αν. υπουργός τόνισε ότι «χρειάζεται να πέσουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά πρέπει να πέσουν με στοχευμένο τρόπο» εξηγώντας ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί το φαινόμενο του παρελθόντος, όπου ο μόνος στόχος ήταν η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, χωρίς όμως να παράγουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία».

«Βεβαίως πρέπει να απορροφήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε και γι’ αυτό έχουμε κάνει και μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο –η Ελλάδα είναι 1η στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων και το 2015 και το 2016, ενώ και το 2017 παραμένει στην κορυφή της ΕΕ», είπε, ενώ σχολιάζοντας τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την αποτύπωση της εικόνας αυτής σημείωσε πως «οι αντιρρήσεις της ΝΔ απαντώνται από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ο κ. Χαρίτσης διευκρίνισε πως η πρώτη αφορά την «ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την κρίση όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες έχουν προστιθέμενη αξία, έχουν οικονομικό και παραγωγικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία και μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό».

«Μεγάλο μέρος των κονδυλίων και από τα προγράμματα που ήδη τρέχουν και από αυτά που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η δεύτερη πολύ σημαντική προτεραιότητα αφορά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής, πιο εξαγωγική. Αυτό ήταν και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της προ κρίσης περιόδου. Εκεί δίνεται ιδιαίτερο βάρος και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα προγράμματα και από το ΕΣΠΑ και πριμοδότηση σε αντίστοιχες επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων ως προς τις εξαγωγές».

Ως τρίτη «κρίσιμη» προτεραιότητα ο αν. υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στη «στροφή σε παραγωγικές δραστηριότητες, στη βιομηχανία και τη μεταποίηση».

«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος για πρώτη φορά και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν κατευθύνεται σε τέτοιου τύπου επενδύσεις στη βιομηχανία, στη μεταποίηση, στη μεταποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων. Είναι ένα πολύ κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία η επιστροφή της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας» είπε.

ΑΠΕ,in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024