Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή πηγή: Να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό

Ευρωπαϊκή πηγή: Να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό

Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις δεν αφήνουν οι δανειστές, θέτοντας πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια και μία μακροσκελής λίστα προαπαιτούμενων και ειδικότερα στο Ελληνικό. 

Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις δεν αφήνουν οι δανειστές, θέτοντας πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια και μία μακροσκελής λίστα προαπαιτούμενων και ειδικότερα στο Ελληνικό.

Η κυβέρνηση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την τύχη της
ανάπτυξης εντός Δεκεμβρίου προκειμένου το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης
(ΣΟΑ) να πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) και να σταλεί
προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό»

Ευρωπαϊκή πηγή δίνοντας έμφαση στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθούν αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι ξεκίνησαν, πρέπει για παράδειγμα «να μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν να κατασκευάζουν πράγματα και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Άλλωστε και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στο Ελληνικό και εκτιμά ότι η επένδυση «θα μπορούσε να βοηθήσει το σύνολο της οικονομίας να ορθοποδήσει». Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι «σύντομα πρόκειται να δημιουργηθούν εκεί οι μεγαλύτερες τουριστικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, καζίνο, συνεδριακούς χώρους, μαρίνα για θαλαμηγούς και μια δημόσια παραλία. Με την επένδυση στην περιοχή και τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, η κρίση στην Ελλάδα θα αποτελέσει παρελθόν, λέει ο Γκερντ Ντύκελμαν-Ντουμπλάνι, εμπορικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «επενδύσεις οκτώ δισ. ευρώ και 75.000 θέσεις για την ανοικοδόμηση της τεράστιας ανεκμετάλλευτης έκτασης έχουν συμφωνηθεί, υπογραφεί και επικυρωθεί από τη βουλή».
Παρά τις όποιες δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα στη διαδικασία υλοποίησης του έργου, η Der Standard εκτιμά ότι «φαντάζει σχεδόν αδιανόητο η Lamda και οι εταίροι της να τα παρατήσουν τελικά. Η πίεση των ευρωπαίων δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη.

Επιπλέον μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής κρίσης η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο της αλλαγής. Οι ενδείξεις ότι αντιστρέφονται τα δεδομένα επιτέλους υπάρχουν», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη και την τεχνική συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα.

Ο στόχος των αποκρατικοποιήσεις

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει για το 2018 έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενων εισπράξεων 1,6 δισ. ευρώ εφέτος. Πιο απλά προβλέπει πως σε μηνιαία βάση θα εισρέουν κατά μέσον όρο 225 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Εξ αυτών 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από διαγωνισμούς έργων που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018, ενώ εισπράξεις 613 εκατ. ευρώ αναμένονται από διαγωνισμούς, για τους οποίους έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, με αναμενόμενη πρώτη εκταμίευση το 2018. Έσοδα 111,98 εκατ. ευρώ αναμένονται από καταβολές δόσεων, αποκρατικοποιήσεων προηγούμενων ετών (έως 2017).

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024