Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι το φαβορί για την προεδρία του Eurogroup

Ποιος είναι το φαβορί για την προεδρία του Eurogroup

Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών από μικρές χώρες είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής του Εurogroup, μετά την αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά πέντε ιδιαίτερα ταραχώδη χρόνια προεδρεύει τη Δευτέρα στην τελευταία συνάντηση υπουργών Οικονομικών, που θα εκλέξει και τον διάδοχό του.

Τέσσερις υπουργοί Οικονομικών από μικρές χώρες είναι οι υποψήφιοι για τη
θέση του επικεφαλής του Εurogroup, μετά την αποχώρηση του Γερούν
Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά πέντε ιδιαίτερα ταραχώδη χρόνια προεδρεύει
τη Δευτέρα στην τελευταία συνάντηση υπουργών Οικονομικών,
που θα εκλέξει και τον διάδοχό του.

Οι επίσημοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι τέσσερις: ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, που μοιάζει να είναι το φαβορί, η κεντροδεξιά Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε- Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, σχετικά με τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί σήμερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι το πιο δύσκολο έργο που θα πρέπει να επιτύχει είναι να κρατήσει το Eurogroup ενωμένο.

Ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τρία είναι, κατά την άποψή του, τα βασικά καθήκοντα του νέου προέδρου του Eurogrοup: να διοικήσει αποτελεσματικά το Eurogroup και να προχωρήσει στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, να ολοκληρώσει με θετικό τρόπο το ελληνικό πρόγραμμα φέτος το καλοκαίρι και να βελτιώσει τη δημοκρατική λογοδοσία του Eurogroup ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, δήλωσε ότι η Ιταλία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σοσιαλιστή υποψηφίου, του Πορτογάλου ομολόγου του, Μάριο Σεντένο, ως νέο πρόεδρο του Eurogroup.

Η Γαλλία θα στηρίξει ως νέο πρόεδρο του Eurgroup τον υποψήφιο που θα προωθήσει την oλοκλήρωση της Ευρωζώνης με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

«Τα επόμενα χρόνια καλούμαστε να μετατρέψουμε την Ευρωζώνη σε μία πραγματικά ισχυρή οικονομική ήπειρο» σημείωσε ο κ. Λε Μερ. «Αυτή είναι η άποψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και με βάση αυτό το κριτήριο η Γαλλία θα ψηφίσει σήμερα για τον επόμενο πρόεδρο του Eurgroup» πρόσθεσε.

«Η ευρωζώνη πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, να μας επιτρέψει να τονώσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και να κάνουμε βήματα προς τα μπρος» κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Δύσκολη η απόφαση

Είναι γεγονός ότι το ποιος θα διαδεχθεί τον Ολλανδό υπουργό παραμένει μια δύσκολη εξίσωση που θα κληθούν να λύσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στην απόφασή τους πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν μια σειρά από δεδομένα, όπως σε ποια πολιτική ομάδα ανήκει ο υποψήφιος, αν είναι από τον Βορρά ή τον Νότο και εάν είναι υπέρ της λιτότητας ή όχι.

Θα έχει ενδιαφέρον τι θα ψηφίσει ο ημέτερος Ευκλείδης Τσακαλώτος: Εναν σοσιαλιστή Σλοβάκο που αποκαλείται «Σόιμπλε των Αριστερών» ή έναν οικονομολόγο Πορτογάλο απόφοιτο του Χάρβαρντ που θεωρείται και το φαβορί; Υπάρχει βεβαίως και μία 36χρονη, πρωταθλήτρια στο σκάκι από τη Λετονία και ένας πρώην διπλωμάτης από το Λουξεμβούργο, τον οποίο πολύ συμπαθεί ο κ. Γιούγκερ.

Στη σημερινή ψηφοφορία κάθε υπουργός διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο. Ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους, σε συνολικά 19, θα κερδίσει. Ευρωπαϊκή πηγή επεσήμαινε ότι «εκτιμώ ότι η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες».

Το φαβορί

Ο Πορτογάλος Σεντένο φαίνεται να είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη θέση έπειτα από δύο θητείες μετά την ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές.

Ο Σεντένο έχει επίσης τη στήριξη της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.

Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει ηγηθεί της Πορτογαλίας κατά την ισχυρή ανάκαμψή της από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014. Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΑΠΕ,in.gr

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024