Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Η Ελλάδα θέλει να υπερβεί τους στόχους»

«Η Ελλάδα θέλει να υπερβεί τους στόχους»

Στους φιλόδοξους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για το 2018 αναφέρεται ο γερμανικός τύπος. Ρεπορτάζ και για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια της Λέσβου.

Η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά: «Το 2018 ενδέχεται να είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα. Στόχος είναι στα τέλη Αυγούστου η χώρα να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Για συνεχόμενη τρίτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να υπερβεί τους στόχους των δανειστών». Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι ήδη «στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς η Αθήνα θα υπερβεί τους στόχους: αντί για 1,75% επί του ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,44%». Ο συντάκτης παραπέμπει στις σημαντικές αυξήσεις της φορολογίας οι οποίες συνέβαλαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

Για το ίδιο θέμα η οικονομική επιθεώρηση Wirtschafts Woche γράφει: «Σύμφωνα με την (σ.σ. ελληνική) κυβέρνηση, μετά από πολυετείς διασώσεις η Ελλάδα αποκτά ολοένα και καλύτερο έλεγχο των οικονομικών της. Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ζητούν οι δανειστές».

Η ντροπή της Ευρώπης

Εκτενές ρεπορτάζ από το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel. Μπορεί να απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ωστόσο όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ «μπορεί κανείς να φορέσει ένα αδιάβροχο και να μπει στα κρυφά». Έτσι λοιπόν μεταφέρει την φρικτή εικόνα που αντίκρισε: «Όποιος θέλει να δει τη ντροπή της Ευρώπης πρέπει μόνο να ανέβει έναν λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στη Λέσβο μέχρι να φτάσει μπροστά στο ψηλό τσιμεντένιο τείχος του προσφυγικού κέντρου στη Μόρια. «Καλώς ήλθατε στη φυλακή» έγραψε κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Βρωμάει ούρα και σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες. (…) Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Λέσβου ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις μέρες. Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα πέντε νησιά-hotspot του Αιγαίου».

Το ελληνικό θαύμα

Στο ίδιο περιοδικό φιλοξενείται και ένα τελείως διαφορετικό θέμα, που έχει επίσης ελληνικό ενδιαφέρον. Σε πολυσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «Ο φάρος» δημοσιεύεται η ιστορία του αστέρα του μπάσκετ, Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατάφερε από πεινασμένος πλανόδιος πωλητής να γίνει ο καλύτερος ευρωπαίος παίκτης του ΝΒΑ». Το ρεπορτάζ αναφέρεται αναλυτικά στην πορεία του μπασκετμπολίστα, στα παιδικά του χρόνια και την οικογένειά του. Ο δημοσιογράφος επισημαίνει και τον ρόλο που παίζει ο νεαρός αθλητής στην Ελλάδα: «Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τους Έλληνες ένας 22χρονος και μάλιστα γιος μεταναστών από τη Νιγηρία θεωρείται πρότυπο που δείχνει ότι υπάρχει δρόμος που οδηγεί από τη φτώχεια στη δόξα και τα πλούτη».

Αλεξάνδρα Κοσμά


Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024