Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υδρογονάνθρακες: Έτοιμο το «data room» για τα υπεράκτια οικόπεδα

Υδρογονάνθρακες: Έτοιμο το «data room» για τα υπεράκτια οικόπεδα

Έτοιμη είναι η «αίθουσα πληροφόρησης» για να υποδεχθεί όσους επενδυτές δείξουν ενδιαφέρον για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις υπεράκτιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης καθώς και του Ιονίου.

Έτοιμη είναι η «αίθουσα πληροφόρησης» για να υποδεχθεί όσους επενδυτές δείξουν ενδιαφέρον για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις τρεις υπεράκτιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης καθώς και του Ιονίου.

Οι πόρτες του περίφημου «data room», όμως, δεν θα ανοίξουν πριν γίνει η πολυαναμενόμενη (από τον Σεπτέμβριο) δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων των δύο διεθνών διαγωνισμών για τα τρία υπεράκτια μπλοκ, η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Στην αίθουσα θα έχουν πρόσβαση όσα επενδυτικά σχήματα επιδείξουν ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία (σεισμικά δεδομένα, στοιχεία γεωτρήσεων, αλλά και το υφιστάμενο νομικό καθεστώς), τα οποία τους είναι απαραίτητα για να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα για τις προοπτικές ύπαρξης ή μη κοιτασμάτων πετρελαίου ή και φυσικού αερίου και της εκμετάλλευσής τους.

Άλλωστε, βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων θα διαμορφώσουν και τις τελικές οικονομικές προσφορές τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, τον Μάρτιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ο τελικός κατάλογος θα προωθηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς έγκριση των επιλεγέντων αιτούντων. Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση των τριών υπεράκτιων περιοχών.

Ερωτηθείς σχετικά από το «Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Δρ. Ιωάννης Μπασιάς, δήλωσε πως «η ΕΔΕΥ, συνεπής όπως πάντα στο θεσμικό ρόλο της, έχει ήδη ετοιμάσει τις υποδομές για την τεχνική και νομική ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών. Τα στελέχη μας εργάστηκαν επιβεβαιώνοντας την υψηλού επιπέδου τεχνική εξειδίκευση. Η αρτιότητα της πληροφόρησης είναι απαραίτητο μέτρο για μια επιτυχή διαπραγμάτευση, όσον αφορά στο πρόγραμμα εργασιών των υποψηφίων αναδόχων, αλλά και των οικονομικών όρων που θα συζητηθούν».

Για το Βόρειο Ιόνιο πέλαγος έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον η εταιρεία Energean Oil and Gas, ενώ για την περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης η κοινοπραξία Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ.

Το σχετικό ενδιαφέρον των επενδυτών είχε γνωστοποιηθεί στα τέλη Μαΐου και η ΕΔΕΥ είχε έτοιμα το σχέδιο διακήρυξης όπως και τα κείμενα για τους διαγωνισμούς από τα τέλη Ιουλίου. Από την ώρα που θα δημοσιευτούν οι όροι των δύο διαγωνισμών στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι επενδυτές θα έχουν περιθώριο 90 ημερών για να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος.

Τράτσα Μάχη

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024