Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Γαλλία ποντάρει σε ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης

Η Γαλλία ποντάρει σε ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Μιριέλ Πινεκό προωθούν πρόγραμμα για την ενίσχυση της μαθητείας και της επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να εκσυγχρονιστεί η αγορά εργασίας και να «παντρεύονται» οι κατάλληλοι εργαζόμενοι με τις κατάλληλες θέσεις.Παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων για τις επιχειρούμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν και η Πινεκό προχωρούν σε σειρά διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας Μιριέλ Πινεκό προωθούν πρόγραμμα για την ενίσχυση της μαθητείας και της επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να εκσυγχρονιστεί η αγορά εργασίας και να «παντρεύονται» οι κατάλληλοι εργαζόμενοι με τις κατάλληλες θέσεις.

Παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων για τις επιχειρούμενες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν και η Πινεκό προχωρούν σε σειρά διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος.

Σήμερα τα συνδικάτα έχουν το βασικό λόγο στη διαχείριση του προγράμματος μαθητείας στις επιχειρήσεις. Ο Μακρόν και η Πενικό θέλουν να επιτρέψουν στις ίδιες τις επιχειρήσεις να δημιουργούν μόνες τους περισσότερες τέτοιες θέσεις μαθητείας ώστε να εκπαιδεύουν νέους εργαζόμενους με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά ώστε να διασφαλίζεται πως τόσο αυτοί θα έχουν δουλειά όσο και ότι οι εταιρείες θα βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό.

Παρόμοιο σύστημα με αυστηρή εποπτεία του κράτους εφαρμόζει εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία η Γερμανία με μεγάλη επιτυχία ειδικά σε πρακτικά και τεχνικά επαγγέλματα. Βασικός στόχος με το πρόγραμμα αυτό είναι να μειωθεί η ανεργία στη Γαλλία -και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων που αγγίζει το 25%.

«Το κλειδί είναι να επιτρέψουμε στις εταιρείες να προτείνουν εκείνες τη δημιουργία θέσεων για μαθητεία. Πρέπει να κάνουμε κυριολεκτικά μια επανάσταση σαν αυτή του Κοπέρνικου. Σήμερα οι νέοι και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν στο σύστημα. Η σχέση αυτή πρέπει να αντιστραφεί», είπε η Πενικό στο Πολίτικο εξηγώντας τη θέση της και τη θέση της κυβέρνησης. Ο μαθηματικός και αστρονόμος Κοπέρνικος ήταν εκείνος που είχε τοποθετήσει πρώτος τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος.

Η Γαλλία είναι πίσω από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα των μαθητειών. Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι μόλις το 4,9% νέων ηλικίας από 16 έως 29 ετών ολοκλήρωσαν το 2012 προγράμματα μαθητείας. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ανέρχεται πάνω από 15%. Πάνω από το 80% των μαθητευομένων αυτών βρίσκει δουλειά μέσα σε έξι μήνες από το τέλος της περιόδου μαθητείας όπως δείχνουν τα στοιχεία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το ποσοστό αυτό φτάνει το 95%.

Με βάση το σύστημα μαθητείας στη Γαλλία ο μαθητευόμενος, ο φορέας επιμόρφωσης και η εταιρεία συνάπτουν σύμβαση. Ο μαθητευόμενος πληρώνεται με ποσοστό επί του βασικού μισθού και αποκτά εργασιακή εμπειρία. Οι εταιρείες κερδίζουν ταλέντα και πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ οι μαθητευόμενοι αποκτούν δουλειά με προοπτικές. Αυτό το σύστημα θέλει να ενισχύσει κι άλλο ο Μακρόν και η Πινεκό.

«Όλες οι χώρες που έχουν επιτύχει, έχουν βάλει το επιχειρείν στην καρδιά του συστήματος» της οικονομίας, ήταν τα λόγια της Πενικό μετά από μια από τις εκατοντάδες συζητήσεις που έχει πραγματοποιήσει με τα σωματεία για να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης και να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις στις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις.

Γιώργος Κανελλόπουλος

in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024