Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε το swap ελληνικών ομολόγων ύψους 29,7 δισ. ευρώ

Ξεκίνησε το swap ελληνικών ομολόγων ύψους 29,7 δισ. ευρώ

Ξεκίνησε επισήμως, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης, η ανταλλαγή 20 παλαιών ομολογιακών εκδόσεων, που εκδόθηκαν με το PSI, ύψους 29,7 δισ. ευρώ, με πέντε νέες εκδόσεις. Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap ως 28 Νοεμβρίου. Στόχος της ανταλλαγής η βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, η διευκόλυνση της επόμενης εξόδου στις αγορές και η εξομάλυνση των λήξεων του χρέους το διάστημα 2023-2042. Μπορούν να συμμετέχουν και τα Ταμεία.

Ξεκίνησε επισήμως, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης, η ανταλλαγή 20 παλαιών ομολογιακών εκδόσεων, που εκδόθηκαν με το PSI, συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ, με πέντε νέες εκδόσεις. Οι επενδυτές έχουν προθεσμία να αποδεχτούν την πρόταση για το swap (ανταλλαγή) μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, που επικαλείται το Reuters, ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία που ελέγχουν τίτλους ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή.

Η Ελλάδα κάνει τα απαραίτητα βήματα για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ανακοίνωση του swap ομολόγων. «Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόσκληση, η Αθήνα προσκαλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Τη συναλλαγή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.

Ο στόχος του swap για την ανταλλαγή

Ειδικότερα, τo swap έχει στόχο τα υφιστάμενα ομόλογα να ανταλλαχθούν με:

  • τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
  • τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
  • τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
  • τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
  • τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.

Το σύνολο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 29 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ, σκοπός είναι να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων και να παράσχει στην αγορά μια περιορισμένη σειρά τίτλων που αναμένεται να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι η υπάρχουσα σειρά.

Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

Με την ανταλλαγή αυτή το Δημόσιο αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές. Ταυτόχρονα, εξομαλύνει τις λήξεις του δημοσίου χρέους για τα έτη από 2023 έως και 2042.

Είναι σαφές βέβαια ότι το swap αυτό παρά το μεγάλο του μέγεθος δεν αφορά στην εισροή «νέου» χρήματος στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Το «φρέσκο» (επενδυτικό) χρήμα αναμένεται να κάνει την παρουσία του στην επόμενη έκδοση ομολόγων η οποία αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του 2018 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024