Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα χαλάρωση των capital controls από το ΥΠΟΙΚ

Νέα χαλάρωση των capital controls από το ΥΠΟΙΚ

Επιτρέπεται πλέον -ύπο όρους- το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν, αλλά και η προσθήκη συνδικαιούχου βάσει της νέας απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για ανάληψη μετρητών έως το 100% των ποσών που ήρθαν από το εξωτερικό. Τι αλλάζει στις επιχειρηματικές συναλλαγές.

Επιτρέπεται πλέον -υπό όρους- το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν λογαριασμό, αλλά και η προσθήκη συνδικαιούχου βάσει της νέας απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για ανάληψη μετρητών έως το 100% του ποσού που ήρθαν από το εξωτερικό. Αλλαγές προβλέπονται και στις επιχειρηματικές συναλλαγές.

Η εν λόγω απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τη νέα άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 3976).

Οι αλλαγές

Ειδικότερα, στην απόφαση με την οποία χαλαρώνουν ακόμα περισσότερο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι ορίζεται ότι:

1. Επιτρέπεται πλέον το άνοιγμα λογαριασμού στα φυσικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν τραπεζικό λογαριασμό, όψεως ή καταθετικό, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε λογαριασμό, μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID) σε πιστωτικό ίδρυμα.

Προϋπόθεση για το άνοιγμα λογαριασμού είναι η μη ύπαρξη διαθέσιμου λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα του οποίου να είναι δικαιούχος, για το λόγο αυτό θα υποβάλλεται από τον αιτούντα σχετική υπεύθυνη δήλωση.

2. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 100%, αντί του 50% που ίσχυε, του χρηματικού ποσού το οποίο, μετά την 01/12/2017, μεταφέρεται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

3. Επιτρέπονται συναλλαγές από τα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για νομικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, αντί των 10.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα.

Οι ανωτέρω συναλλαγές ολοκληρώνονται κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Α.Τ

in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024