Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα φέτος - Πώς θα διανεμηθεί

Τσίπρας: 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα φέτος – Πώς θα διανεμηθεί

Το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, τόνισε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 720 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν με τη μορφή «έκτακτης ενίσχυσης» σε περίπου 3,4 εκατ. πολίτες, βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης, είπε, δίνοντας παραδείγματα. 315 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιστροφή παράνομων παρακρατήσεων εισφορών υγείας και 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους των ΥΚΩ.

Το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, τόνισε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Αλέξης Τσίπρας.

Με τους ανέργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους να αποτελούν προτεραιότητα, 720 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή «έκτακτης ενίσχυσης» σε περίπου 3,4 εκατ. πολίτες, βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης, είπε, δίνοντας παραδείγματα και τονίζοντας ότι η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ποσό 315 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιστροφή σε συνταξιούχους της παράνομης «με ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων» παρακράτησης υψηλότερων εισφορές υγείας για την περίοδο 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016. Η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών θα γίνει άμεσα, δηλαδή με την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ποσό 360 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους των Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2018 για τους καταναλωτές, αλλά και να δημιουργηθεί περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Τα κριτήρια για τη διανομή των 720 εκατ. ευρώ

Από τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη «μορφή έκτακτης ενίσχυσης», η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας, είπε ο πρωθυπουργός.

Μέσα στη βδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, πρόσθεσε.

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, «έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τα εισοδηματικά κριτήρια, πρόσθεσε, αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Παράλληλα, «δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ».

Παραδείγματα:

Τα παραπάνω πρακτικά σημαίνουν, εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι:


Για οικογένειες με δύο παιδιά:

  • για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
  • για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και
  • για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά:

  • για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
  • για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και
  • για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά:

  • για ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
  • για εισόδημα 6.000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και
  • για εισόδημα 9.000 ευρώ, ενίσχυση 250 ευρώ.

315 εκατ. για επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι «πέραν όμως αυτής της ενίσχυσης, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις».

Συγκεκριμένα, «315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων».

Τόνισε ότι «η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Εμείς αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016» είπε για να τονίσει «και το άμεσα, δεν είναι σχήμα λόγου, η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου».

Παραδείγματα:

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ποιοι θα ωφεληθούν από την αποκατάσταση αυτής της αδικίας:

  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

360 εκατ. στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους ΥΚΩ

Τέλος, ανακοίνωσε ότι «από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Επισήμανε ότι «με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ».

«Υλοποιούμε το σχέδιο μας, σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν τη χώρα»

«Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος με δικαιοσύνη αποτυπώνει ανάγλυφα τις δικές μας κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες. Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη!», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.

«Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά», πρόσθεσε.

«Για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους. Για να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Για να είμαστε σε θέση να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και να ανακτήσουμε τη κυριαρχία μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι «αυτό είναι το σχέδιο μας και αυτό θα υλοποιήσουμε. Σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα αλλά και στηριζόμενοι στο πείσμα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».

Αργυρώ Τσατσούλη

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024