Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καυτή» εβδομάδα για ασφαλιστικό και εργασιακά

«Καυτή» εβδομάδα για ασφαλιστικό και εργασιακά

«Καυτή» εβδομάδα για το ασφαλιστικό και το συνδικαλιστικό νόμο και τις εργασιακές σχέσεις, ξεκινά με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας. Κεντρική θέση και σε αυτή την αξιολόγηση έχουν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, ενώ κλεισμένο είναι το πρώτο ραντεβού της υπουργού κυρίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Τ.Πετρόπουλου.

«Καυτή» εβδομάδα για το ασφαλιστικό και το συνδικαλιστικό νόμο και τις εργασιακές σχέσεις, ξεκινά με την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση της οικονομίας.
Κεντρική θέση και σε αυτή την αξιολόγηση έχουν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας, ενώ κλεισμένο είναι το πρώτο ραντεβού της υπουργού κυρίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Τ.Πετρόπουλου.

Ήδη, η ελληνική πλευρά σε τεχνικό επίπεδο έχει θέσει προς έγκριση θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, όπως οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας, στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός κ. Τ.Πετρόπουλος η κυβέρνηση έχει λάβει την έγκριση για την καθιέρωση κατωτάτου ορίου κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτουν οι συντάξεις χηρείας». Το όριο αυτό είναι τα 384 ευρώ για ασφάλιση 20 ετών και θα δίδεται στον ή στην σύζυγο του θανόντος, ενώ δικαίωμα αντίστοιχης παροχής θα έχουν και τα ανήλικα τέκνα όταν –βεβαίως- πρόκειται για δικαιούχους της παροχής.

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί και η μείωση της επιβάρυνσης από τις αυξημένες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών με εισόδημα από ένα όριο και πάνω (ίσως 40.000 ευρώ), καθώς με το ισχύον σύστημα υπήρχε υπέρμετρη επιβάρυνση ορισμένων κατηγοριών αυτοαπασχολούμενων από τον συνδυασμό φόρων και εισφορών – που ξεπερνούσε το 60% του εισοδήματος –, γεγονός που οδήγησε στην μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων του 2016 κατά 20%.

Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία σχεδιάζεται ώστε να λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αποπληρωμής του οφειλέτη. Υπό συζήτηση είναι τα κριτήρια ένταξης στην ρύθμιση, αλλά και το ύψος και ο αριθμός των δόσεων, στοιχεία τα οποία συνδέονται με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Εργασιακά – Συνδικαλιστικός νόμος

Στον αντίποδα των ασφαλιστικών, στα εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα. Οι θεσμοί συζητούν μόνο ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ αποκλείουν οποιαδήποτε μνεία για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο προ των μνημονίων καθεστώς, κάτι που – διακαώς -επιθυμεί η κυβέρνηση.

Οι δανειστές – και ιδιαίτερα το ΔΝΤ – αφενός θέτουν στο τραπέζι την υλοποίηση της ειλημμένης υποχρέωσης της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αφετέρου προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα ήθελε να επαναφέρει σε ισχύ ορισμένες διατάξεις των συλλογικών συμβάσεων, έτσι ώστε να εμφανιστεί ότι επαναφέρει το εργατικό δίκαιο στην προ των μνημονίων περίοδο. Αντιθέτως το ΔΝΤ επιμένει στη διατήρηση του σημερινού status και επιδιώκει την απομάκρυνση του ενδεχόμενου επαναφοράς της δυνατότητας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει σε όλες τις επιχειρήσεις ενός κλάδου ή επαγγέλματος μια συλλογική σύμβαση, όπως η εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα αφορούν τον τρόπο κήρυξης της απεργίας (50% + 1 της γενικής συνέλευσης) στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών. Δηλαδή τον περιορισμό του αριθμού των συνδικαλιστικών αδειών που προβλέπει ο νόμος 1264/1982, όπως και την αναθεώρηση των λόγων απόλυσης των συνδικαλιστών, με την διεύρυνση της λίστας που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Κώστας Παπαδής

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024