Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα δημοσιονομικά κύριο πιάτο στο μενού του πρώτου ραντεβού με το κουαρτέτο

Τα δημοσιονομικά κύριο πιάτο στο μενού του πρώτου ραντεβού με το κουαρτέτο

Με την επισκόπηση της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018 ξεκινούν την Δευτέρα, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Ο προϋπολογισμός και τα περί διανομής κοινωνικού μερίσματος, είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα, που συμπληρώνονται από την κατάσταση του τραπεζικού τομέα, θέματα της ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις.

Με την επισκόπηση της υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων για το 2017 και το 2018 ξεκινούν την Δευτέρα,το μεσημέρι, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Ο προϋπολογισμός και τα περί διανομής κοινωνικού μερίσματος, είναι ένα από τα ακανθώδη ζητήματα, που συμπληρώνονται από την κατάσταση του τραπεζικού τομέα, θέματα της ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα που γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών οι επαφές του κουαρτέτου για τα δημοσιονομικά θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και συγκεκριμένα στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η δημοσιονομική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών, με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας για αυτή την πρώτη φάση συζητήσεων, εν συνεχεία θα αναχωρήσουν δίνοντας χρόνο στην Ελλάδα να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Την επιτακτική δε ανάγκη να κυλήσουν όλα ομαλά και η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τον τελευταίο καιρό εγχώριοι και ξένοι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι από την έγκυρη ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης εξαρτώνται πολλά, όπως ο χρόνος επανέναρξης των συζητήσεων για τη ρύθμιση του χρέους και των συνθηκών που θα επικρατήσουν στη μεταμνημονιακή εποχή, ζητήματα που εάν δεν κλείσουν, η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι μάλλον ανέφικτη.

Τεράστια σημασία έχει όμως το πώς θα κυλήσει και πότε θα κλείσει η γ’ αξιολόγηση και για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, αλλά και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Όπως τόνισε πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Πρόσθεσε δε πως «η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Τα ανοιχτά μέτωπα

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν πιάσει δουλειά από την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν βαρύτητα στον τραπεζικό τομέα, επιβλέποντας τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς και την προετοιμασία των stress tests που θα γίνουν στις αρχές του 2018.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανοίγματα των τραπεζών με τα «κόκκινα δάνεια». Ενδεικτικό είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε σε νέα έκκληση για επίσπευση των διαδικασιών αντιμετώπισής τους ζητώντας με δήλωσή του στο Reuters, πιο φιλόδοξους στόχους από τις τράπεζες για τη μείωση του κακού χρέους τους και επιτάχυνση των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Βήμα μιλούν και για προβλήματα στον προϋπολογισμό τα οποία, όμως, χαρακτηρίζουν «αντιμετωπίσιμα». Ωστόσο οι παρενέργειες στο τομέα των εσόδων από την υπέρογκη αύξηση των φόρων και των εισφορών -που όπως πάντα οδηγούν και σε αύξηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής- είναι εμφανείς και προβληματίζουν.

Θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει μάχη με τους θεσμούς είναι αναμφισβήτητα η διανομή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών -φαινομενικά τουλάχιστον- είναι σαφώς πιο ήρεμο από πέρυσι που η παροχή βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους εκνεύρισε τις Βρυξέλλες που αρχικά μίλησαν για μονομερή κίνηση πριν μέσω επαφών και εξηγήσεων ρίξουν τους τόνους.

Έχοντας την περσινή εμπειρία η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους θεσμούς πριν την παροχή του όποιου κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλεόνασμα. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι θεσμοί θέτουν άλλες προτεραιότητες (όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών) από αυτές της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη.

Στα ζόρικα ζητήματα ανήκουν φυσικά και οι αλλαγές στα εργασιακά, με τον συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες να βρίσκονται στο επίκεντρο και τα συνδικάτα σε θέσεις μάχης, αρνούμενα να δεχθούν μείωση των προνομίων των συνδικαλιστών και ανατροπές σε ότι αφορά τη δυνατότητα κήρυξης απεργίας.

Ούτε το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει προχωρήσει ικανοποιητικά, ενώ την ίδια στιγμή η Επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η ταχύτητα υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα θέματα των δανειστών, με τις εμπλοκές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό στο «Ελληνικό» και σε άλλες μεγάλες επενδύσεις να τους δίνουν νέα επιχειρήματα για γκρίνια και άσκηση μεγαλύτερης πίεσης.

Στα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν με το κουαρτέτο και να πάρουν πράσινο φως είναι και οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εργασίας για ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία, αλλά και για μείωση εισφορών για αυτοαπασχολούμενους με μεγαλύτερα εισοδήματα.

Η τήρηση των προϋποθέσεων για αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, αλλά και η υλοποίηση όσων από τα 195 προαπαιτούμενα εκκρεμούν θα βρεθούν επίσης στο τραπέζι του κουαρτέτου και του οικονομικού επιτελείου.

Αργυρώ Τσατσούλη

in.gr

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024