Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΟΠΥΥ: Αντιδρούν οι γιατροί στην διαδικασία συμψηφισμού οφειλών

ΕΟΠΥΥ: Αντιδρούν οι γιατροί στην διαδικασία συμψηφισμού οφειλών

Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό των οφειλών του Οργανισμού με προθεσμία μάλιστα τριών ημερών.

Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει προκαλέσει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό των οφειλών του Οργανισμού με προθεσμία μάλιστα τριών ημερών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, κάνει λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση να γίνει ο συμψηφισμός οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών 2012-2015, με προθεσμία τριών ημερών.

«Στην προθεσμία που τίθεται των τριών ημερών είναι δύσκολος, αν όχι πολλές φορές ακατόρθωτος, ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων που αναρτήθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΙΣ.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι τιμές των ιατρικών εργαστηριακών εξετάσεων που διαμόρφωσαν τις οφειλές έως το 2015, ήδη από το 2016 μειώθηκαν κατά 70%, οπότε και η αδυναμία πολλών παρόχων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται.

Ο ΠΙΣ ζητά παράταση της προθεσμίας και καθορισμό τουλάχιστον 120 δόσεων ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των οφειλομένων.

«Η παράταση της προθεσμίας θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πάροχο να μπορέσει με ψυχραιμία να ελέγξει όλα τα στοιχεία», εξηγούν οι γιατροί και συμπληρώνουν ότι μόνο έτσι να θα μπορεί ο πάροχος«να αποδεχθεί το συμψηφισμό ή να προσέλθει στην αρμόδια ΠΕΔΙ, προκειμένου να επισημάνει σφάλματα για υπολογισμό και να εκθέσει τις επιφυλάξεις του».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και την αποψινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για «απαράδεκτη και εκβιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος με ένα αιφνιδιαστικό τελεσίγραφο τριών ημερών οδηγεί στην επαγγελματική εξόντωση τον ιατρικό κόσμο, αποφασίζοντας αυθαίρετα και καταχρηστικά τον συμψηφισμό των οφειλών του Φορέα, με το ποσό rebate και clawback που οφείλει ο κάθε πάροχος για τα έτη 2013 και εφεξής».

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι οι εργαστηριακοί ιατροί καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό του clawback για τα έτη 2013-2015, με υποκοστολογημένο τιμοκατάλογο κατά 70%, με αποτέλεσμα «η απόφαση αυτή να οδηγεί αυτονόητα στον αφανισμό των εργαστηρίων καθότι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ενόψει των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της φορολογικής και ασφαλιστικής λαίλαπας».

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο ΙΣΑ ζητά επίσης «οι δόσεις να είναι τουλάχιστον 120, τηρώντας ίσο μέτρο με εκείνο που ισχύει και για τους λοιπούς οφειλέτες του δημοσίου και θα ήταν ορθό και δίκαιο ενόψει του κουρέματος που έχουν υποστεί λόγω της υποκοστολόγησης των ιατρικών εξετάσεων, αντίστοιχά να οριστεί κούρεμα και στο Clawback και Rebate».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024