Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα του ΣΕΠΕ για το εργατικό ατύχημα στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας στην Πάτρα

Έρευνα του ΣΕΠΕ για το εργατικό ατύχημα στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας στην Πάτρα

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από την πρώτη στιγμή, διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου του δήμου Πάτρας στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας. Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις ζητά ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή που έστειλε στο Πρωτοδικείο Πατρών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών.

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), από την πρώτη στιγμή, διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό εργαζομένου του δήμου Πάτρας στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας, στις 17/10/2017» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρουν, «το ατύχημα σημειώθηκε από έκρηξη σε υλικά που μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ, μετά την αποκομιδή τους από το Πρωτοδικείο Πάτρας. Τα υλικά αυτά είχαν παραλειφθεί από το Πρωτοδικείο Πάτρας, το 2011».

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης για την ενημέρωση σχετικά με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έρευνες για την απόδοση τυχόν ευθυνών, ενώ ολοκληρώνεται η προανακριτική αστυνομική έρευνα για την υπόθεση και αύριο (Πέμπτη) θα κινηθεί η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Πελετίδης: Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις

Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις, καθώς και η αναγκαία, πλήρης, πληροφόρηση για τις αιτίες που προκάλεσαν το ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου στην υπηρεσία καθαριότητας, κατά την μεταφορά υλικών που είχαν παραληφθεί από τα δικαστήρια, ζητά ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή που έστειλε στο Πρωτοδικείο Πατρών και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του δημάρχου, «με έγγραφο του Πρωτοδικείου Πατρών, προς το τμήμα κοινοχρήστων χώρων, στις 11 Οκτωβρίου, περιγράφονται τα είδη απορριμμάτων που κλήθηκε η υπηρεσία μας να μεταφέρει στην περιοχή της Ξερόλακκας».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο του Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την επιστολή του δημάρχου, αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 102/2017 πράξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών διατάχθηκε η καταστροφή κατασχεθέντων ρυπαρών πραγμάτων, που φυλάσσονται στην υπηρεσία μας και ειδικότερα πειστηρίων ετών 2006 μέχρι 2017 και παλαιότερων ετών προ του 2000, τα οποία φυλάσσονται ως επί το πλείστον σε μεγάλες σακούλες και μεγάλα χαρτοκιβώτια. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα είναι διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, διαρρηκτικά και σκαφτικά εργαλεία, κράνη, δύο τραπέζια, πλαστά διαβατήρια κλπ. Τα ανωτέρω είναι ογκώδη και σε μεγάλη ποσότητα και για το λόγο αυτό σας εφιστούμε την προσοχή ότι χρειάζεται μεγάλο φορτηγό για την απομάκρυνσή τους (…)».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «ο εργαζόμενος τραυματίστηκε από έκρηξη άγνωστου αντικειμένου, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην ποσότητα των άχρηστων υλικών».

Στην ίδια επιστολή ο δήμαρχος σημειώνει, ότι «με έκπληξη και δέος πληροφορούμαστε από τον Τύπο, ότι στο υπό απόσυρση υλικό, εμπεριέχονταν οπλισμός και σφαίρες» και τονίζει: «Έχετε την ευθύνη της άμεσης και υπεύθυνης πληροφόρησής μας».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας για να διακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η έκρηξη, καθώς και ποιο ήταν το αντικείμενο που προκάλεσε την έκρηξη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο αριστερό του χέρι ο 52χρονος εργαζόμενος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί της Ασφάλειας και της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών έχουν συλλέξει αντικείμενα που βρήκαν στο σημείο της έκρηξης στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Ξερόλακκα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν μέσα στις συσκευασίες που μεταφέρθηκαν από τα δικαστήρια.

Επίσης, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας αναμένεται να πάρουν κατάθεση από τον τραυματισμένο εργαζόμενο, όταν το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024