Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον «κώδωνα» του κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια κρούει ο Καραμούζης

Τον «κώδωνα» του κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια κρούει ο Καραμούζης

Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 50% των συνολικών δανείων των τραπεζών και την ανάγκη απομείωσης τους με στόχο την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, «χτύπησε» χθες κατά την διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου των Πλ. Μονοκρούσου και Χρ.Γκόρτσου "Non-Performing Loans And Resolving Private Sector Insolvency: Experiences From The EU Periphery And The Case of Greece" - LSE - Hellenic Observatory , ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος Eurobank Ergasias.

Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 50% των συνολικών δανείων των τραπεζών και την ανάγκη απομείωσης τους με στόχο την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, «χτύπησε» χθες κατά την διάρκεια ομιλίας του στην παρουσίαση του βιβλίου των Πλ. Μονοκρούσου και Χρ.Γκόρτσου «Non-Performing Loans And Resolving Private Sector Insolvency: Experiences From The EU Periphery And The Case of Greece» – LSE – Hellenic Observatory , ο Νίκος Καραμούζης πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος Eurobank Ergasias.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είπε ότι το ζήτημα των Ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να επιλυθεί εν μία νυκτί καθώς «μια τέτοια λύση δε θα ήταν αξιόπιστη» και πως οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία σταδιακή αλλά ταχεία προσέγγιση για την αντιμετώπιση τους σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο κατέχει σήμερα τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη.

Όπως σημείωσε το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως εξαιτίας των αντίξοων μακροοικονομικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας μίας κρίσης που δεν είχε προηγούμενο – και όχι εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι οποίες είχαν περιορισμένη επιρροή στο θέμα αυτό.
Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισεκ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισεκ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισεκ. ευρώ.

«Επομένως, σχεδόν τα μισά από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs, τα οποία εμπίπτουν επίσης κατά την ευρεία του όρου έννοια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Πάντως οι Τράπεζες όπως είπε φαίνεται ότι θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2017 προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς μέσω αυτών αποθαρρύνονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τόνισε ο κ. Καραμούζης έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs. Τα ποσοστά αυτά κάλυψης είναι πάνω από το μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ σημείωσε ακόμα ότι μέρος της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών απαρτίζεται από τους αναβαλλόμενους φόρους (DTA/DTC), ένα στοιχείο μικρότερης ποιοτικής αξίας ειδικά αν οι τράπεζες καταγράψουν ζημίες τα επόμενα χρόνια.
«Αυτό αποτελεί παράγοντα ρίσκου» είπε προσθέτοντας όμως ότι αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό της κεφαλαιακής δομής και άλλων Ευρωπαϊκών τραπεζών. Επιπλέον πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές (κάποια από αυτά σε τιμές κατά 40% χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που είχαν στην αρχή της κρίσης).

Παράλληλα και σε αντίθεση με τις Ιταλικές τράπεζες, οι Ελληνικές έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια αναγωγή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί σε ένα ορίζοντα τριετίας αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο απόθεμα ύψους 12,6 δισεκ. ευρώ προβλέψεων για NPEs/NPLs, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή βάση των Ελληνικών τραπεζών», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις καταθέσεις είπε ότι έχουν αυξηθεί κατά 3,5 δισ. ευρώ, ότι η
εξάρτηση από τη χρηματοδότηση μέσω του ELA έχει υποχωρήσει σήμερα στα 28 δισ. ευρώ – από 86 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2015, ενώ η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές βελτιώνεται, όπως δείχνουν τα repos και οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών που σήμερα ξεπερνούν τα 20 δισεκ. ευρώ.

Για τα επερχόμενα stress tests αλλά και για την πρόσφατη δημόσια συζήτηση των θεσμών ως προς τη διαδικασία διενέργειάς τους τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να μετατρέψουμε ένα υποθετικό ζήτημα μελλοντικής ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο δεν έχει καν τεκμηριωθεί, σε μία «χαλαρή» δημόσια συζήτηση, όπως πρόσφατα έκανε το ΔΝT ζητώντας δημόσια τη διεξαγωγή AQR και αφήνοντας υπονοούμενα για ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων.

Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στις τράπεζες και την οικονομία καθώς ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 25% των NPEs),τροφοδοτεί κερδοσκοπικές συμπεριφορές στις αγορές, υπονομεύει τις προσπάθειες για την επιστροφή καταθέσεων και αυξάνει τον «ηθικό κίνδυνο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε ότι καθοριστικό παράγοντα, για να καθορίσουμε την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ανταποκριθούν στους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs και ΝPEs) για το 2018 και το 2019 αλλά και για να ενισχύσουν την οικονομική τους κατάσταση, αποτελεί η ταχεία επάνοδος σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης όπως επίσης σε κανονικές συνθήκες αγοράς και οικονομίας.

Δήμητρα Σκούφου

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024