Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση

Τσίπρας: Προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση

Προσβλέπουμε σε ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση και σε αμερικανικές επενδύσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ντ.Τράμπ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές στους τομείς ενέργειας και μεταφορών. Ιδιαίτερη μνεία, ζητώντας παρέμβαση των ΗΠΑ, έκανε και στα προβλήματα με την Τουρκία και στο Κυπριακό. Μόνιμη ομάδας συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας. Η αμηχανία, αλλά και το έξυπνο «γύρισμα» όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις κατά του Τραμπ πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Προσβλέπουμε σε ακόμη πιο ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για έξοδο από την κρίση και σε σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Ντόναλντ Τράμπ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές στους τομείς ενέργειας και μεταφορών. Ανακοίνωσε δε τη συμφωνία για δημιουργία μόνιμης ομάδας συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική συνεργασία μας βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του, που προηγήθηκαν αυτών του πρωθυπουργού, έκανε ειδική μνεία στη στήριξη των ΗΠΑ για μια αξιόπιστη λύση για το χρέος.

Ιδιαίτερη μνεία, ζητώντας παρέμβαση των ΗΠΑ σε διπλωματικό τουλάχιστον επίπεδο, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η διευθέτησή τους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να παίξει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη. «Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας αν απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις ανησυχίες στον τομέα της ασφαλείας και της άμυνας» τόνισε.

Η πιο δύσκολη πάντως στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου ήταν μάλλον όταν δέχθηκε ερώτηση για όσα έλεγε για τον Τραμπ πριν τις αμερικανικές εκλογές και το σχόλιο του «ελπίζω να μην πάθουμε αυτό το κακό» και αν άλλαξε τώρα άποψη που τον γνώρισε. Η αμηχανία του θα ήταν ίσως μεγαλύτερος εάν δεν παρενέβαινε ο ίδιος ο Τραμπ με το σχόλιο «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την ομιλία μου». Χαμογελώντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν αισθάνθηκε καμία απειλή και ότι είναι σίγουρος μετά τη συνάντησή τους ότι θα έχουν μια πολύ καλή συνεργασία.

Ειδικότερα, η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν «διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα, την αμερικανική παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ και προβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος με τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί».

Από την πλευρά του, ο Ντ.Τραμπ είπε ότι υπήρξαν κάποιες χώρες που ήταν «αγχωμένες». Δείτε το εμπορικό μας έλλειμμα και τις θέσεις εργασίας που έφευγαν. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Υπάρχουν κάποιοι ηγέτες που έχουν συναισθήματα αλλά δεν θα επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να τύχουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο καλύτερο επίπεδό τους

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο που έχουν υπάρξει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αγωνιστήκαμε μαζί, και η στρατηγική μας σήμερα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη σημαντική στήριξη των ΗΠΑ στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης και στις προσπάθειες για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η φιλία μεταξύ των δύο λαών είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές μας αρχές και αξίες για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση

«Η Ελλάδα εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

1. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αυξάνει τις εξαγωγές της (στο σημείο αυτό επικαλέστηκε και το ελληνοαμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο), αφήνοντας πίσω της όχι μόνο την κρίση, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή.

2. Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές αλλά και ταυτόχρονα ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, που εκπληρώνει τις νατοϊκές της υποχρεώσεις και συνεργάζεται στενά με της ΗΠΑ. Μια χώρα που διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις προκλήσεις πολλές φορές. Γνωρίζουμε όμως την σημασία που έχει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

3. Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου, στο σταθμό υγροποιημένου αερίου LNG της Αλεξανδρούπολης και στην προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη σημαντική πύλη εισαγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι σαφές πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ.

«Προσβλέπουμε, και αυτός είναι σημαντικός στόχος αυτού του ταξιδιού, στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων και στην ακόμη πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια να βγούμε από την τρομακτική αυτή κρίση».

Το γεγονός δε ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει δυναμικά τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μόνο εάν «απελευθερωθεί από τις θεμελιώδεις εθνικές ανησυχίες της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας» και υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ έχουν πολύ κρίσιμο ρόλο να παίξουν στο ζήτημα αυτό, τόσο στο διπλωματικό όσο και στον αμυντικό τομέα».

Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

«Προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα δώσει νέα προοπτική σε ολόκληρη την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Να τερματιστεί η επικίνδυνη και παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός κατήγγειλε την «επικίνδυνη» και «παραβατική» δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας:

«Παράλληλα, όμως, τονίζουμε ότι η επικίνδυνη, παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια ευρύτερα ασταθή περιοχή, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά θέλω να είμαι σαφής θα προστατεύει και πάντοτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έναντι παράνομων διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων».

Να υπάρξουν μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου, αλλά σημείωσε πως «θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να κάνουμε σαφές στη σύμμαχο αυτή χώρα και στη ηγεσία της ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη, η παραμονή και η συνεργασία της με τον δυτικό κόσμο έχει κάποιες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τηρεί, κάποιες προϋποθέσεις. Και μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να συνεργάζεται και να φροντίζει να μην υπάρχουν αντιθέσεις και εντάσεις με σύμμαχες χώρες, όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική μας κατεύθυνση και είχα την ευκαιρία να την αναλύσω στον πρόεδρο Τραμπ, εξηγώντας του την ανάγκη προκειμένου αυτές οι προϋποθέσεις να εκπληρωθούν να υπάρξουν σαφή μηνύματα και προς την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας».

Νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής

«Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: «Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί».

Μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ελλάδας αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, «για να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς», όπως επισήμανε.

Προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό – μήνυμα σε Αμερικανούς επενδυτές

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Τραμπ τον ρώτησε τι γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία είχε ενδιαφερθεί και ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, στο παρελθόν και είδε τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

«Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ελλάδα το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός».

Αργυρώ Τσατσούλη, Νατάσα Μαστοράκου


in.gr

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024