Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρας: Νέο καμπανάκι για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στουρνάρας: Νέο καμπανάκι για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε για μία ακόμη φορά ο Γ.Στουρνάρας. Όπως τόνισε, η ολοκλήρωση αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Δημοσίου στο QE της ΕΚΤ, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε για μία ακόμη φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης του βιβλίου των Παν. Λιαργκόβα και Χρ. Παπαγεωργίου «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας» υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Όπως ανέφερε, «η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του EFSF κατά οκτώμιση χρόνια τουλάχιστον. Αυτή η πρόταση ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ για τους εταίρους της συνεπάγεται ελάχιστο μόνο κόστος.

Αναφορικά με την ευρωζώνη στο σύνολο της ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι, βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και αποτελεί ζητούμενο η εξεύρεση τρόπων για την ενδυνάμωση της ΟΝΕ. Όπως εκτίμησε η κατάλληλη ευκαιρία είναι τώρα που η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ επιταχύνεται και οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί οικονομικής εξισορρόπησης εντός της ευρωζώνης και να λειτουργούν συμμετρικά και για τις χώρες-μέλη με ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο και για τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα.

Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών), ότι τηρούνται τα όρια που προβλέπονται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ιδιαίτερα στις χώρες-μέλη που συσσωρεύουν μεγάλα και συνεχή πλεονάσματα.

Όπως υπενθύμισε ο ίδιος, σύμφωνα με τη Διαδικασία Μακροοικονομικών Ανισορροπιών, για να λειτουργεί η νομισματική ένωση αποτελεσματικά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να είναι πέρα από τα όρια από -3% του ΑΕΠ ως και +5% του ΑΕΠ.

Υπάρχουν σήμερα χώρες που έχουν 7% του ΑΕΠ επί 7-8 χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα, όπως η Ελλάδα.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024