Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Σταματήστε την καταστροφολογία, ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλά

ΥΠΟΙΚ: Σταματήστε την καταστροφολογία, ο προϋπολογισμός εκτελείται ομαλά

Με επιθετικό -και ειρωνικό- τρόπο απαντά το υπουργείο Οικονομικών σε δημοσιεύματα μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, μιλώντας για «επίδειξη ημιμάθιας και καταστροφολογίας». Τονίζει δε ότι «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Με επιθετικό -και ειρωνικό- τρόπο απαντά το υπουργείο Οικονομικών σε δημοσιεύματα μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, μιλώντας για «επίδειξη ημιμάθιας και καταστροφολογίας».

Τονίζει δε ότι «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «φαίνεται πως κάθε δημοσίευση στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών είναι μια καλή ευκαιρία για κάποια ΜΜΕ να κάνουν επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας.»

» Για όσους και όσες δυσκολεύονται στην αριθμητική διευκρινίζουμε ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.»

» Για όσους και όσες πάλι κατάλαβαν την αριθμητική αλλά δυσκολεύονται στη λογιστική, διευκρινίζουμε ακόμα ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018».

«Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Παπανάτσιου: Το πρόβλημα είναι μόνο ταμειακό

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου από το βήμα της Βουλής.

«Τα 2,29 δις ευρώ δεν σχετίζονται με υστέρηση στον προϋπολογισμό αλλά με τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων», τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνα Παπανάτσιου, από το βήμα της Βουλής, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι μόνο ταμειακό και ένα μικρό ποσό αφορά την δόση του ΕΝΦΙΑ, που η τελευταία του δόση θα πληρωθεί το Γιενάρη του 2018 και θα συνυπολογιστεί στα έσοδα του προϋπολογισμού αυτής της χρονιάς.

«Μην καταστροφολογείτε άλλο, είναι η τρίτη χρονιά που η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους» επεσήμανε η κυρία Παπανάτσιου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά και Κωνσταντίνου Κατσαφάδου στη Βουλή, αναφορικά με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Η Κ.Παπανάτσιου χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα εξετάσει όλους τους τρόπους για την δικαιότερη επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024