Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοινοτική οδηγία με την οποία ο κουρέας θα αντικαθιστά τον... τραπεζίτη

Κοινοτική οδηγία με την οποία ο κουρέας θα αντικαθιστά τον… τραπεζίτη

Η τάση αντικατάστασης των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων με «ηλεκτρονικό χρήμα» είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη στην ΕΕ. Kοινοτική οδηγία, ωστόσο, θα επιτρέπει από τις 13 Ιανουαρίου 2018 στους καταναλωτές να κάνουν αναλήψεις μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, κατά τη διάρκεια των πληρωμών τους με κάρτα. Θα μπορεί, δηλαδή, να ζητεί από τον μανάβη ή τον κουρέα να του χρεώσει το προϊόν ή την υπηρεσία ακριβότερα και να του δώσει τα υπόλοιπα σε ρευστά.

Η τάση αντικατάστασης των κερμάτων και των χαρτονομισμάτων με «ηλεκτρονικό χρήμα» είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη στην ΕΕ. Μια κοινοτική οδηγία, ωστόσο, θα επιτρέπει από τις 13 Ιανουαρίου 2018 στους Ευρωπαίους καταναλωτές να κάνουν αναλήψεις μετρητών από τα ταμεία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, κατά τη διάρκεια των πληρωμών τους με κάρτα.

Θα μπορεί, δηλαδή, ο καταναλωτής να ζητεί από τον μανάβη του ή τον κουρέα να του χρεώσει το προϊόν ή την υπηρεσία ακριβότερα και να του δώσει τα υπόλοιπα σε ρευστά. Αγοράζω, δηλαδή, ζαρζαβατικά αξίας 12,55 ευρώ και ζητώ από το μανάβη να χρεώσει την κάρτα μου με 20 ευρώ, ώστε να έχω στην τσέπη μου λίγα ψιλά για να χαρτζηλικώσω το καημένο το εγγονάκι μου – μια και οι γονείς του δεν έχουν μία να του δώσουν….

«Αναχρονισμός και πισωγύρισμα»

Η νέα υπηρεσία που καθιερώνει, λοιπόν, η ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο των λεγόμενων «υπηρεσιών πληρωμών», έχει την όμορφη ονομασία «cushback», που σημαίνει επιστροφή μετρητών, και αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των ανέπαφων πληρωμών με κάρτα ή με κινητό τηλέφωνο. Πολλοί, ωστόσο, άρχισαν ήδη να την κριτικάρουν, αξιολογώντας την ως «αναχρονιστική» και «αντιτιθέμενη στην εθνική στρατηγική πληρωμών»!

Πρόκειται για χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε η Γαλλική Τραπεζική Ομοσπονδία (FBF) για να κατακεραυνώσει την οδηγία των Βρυξελλών. «Άδικα τοποθετήσαμε και συντηρούμε 58.480 ΑΤΜ στη γαλλική επικράτεια;», θα αναρωτιέται ευλόγως η Ομοσπονδία.

«Υποτίθεται ότι εκσυγχρονίζουμε τα μέσα πληρωμών. Για τον σκοπό αυτό έχουμε επενδύσει τεράστια ποσά για να εγκαταστήσουμε POS, συστήματα ανέπαφων πληρωμών… Με το αντιφατικό αυτό κοινοτικό κείμενο πηγαίνουμε κόντρα στο μέλλον», δήλωσε στη «Le Figaro» ο επικεφαλής της FBF Ζερόμ Ραγκενές.

Διαφορετικές οι ανάγκες των καταναλωτών

Ο Ζερόμ Ραγκενές δεν διστάζει να υποδείξει τους υπεύθυνους για οδηγίες σαν κι αυτήν: είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Οι ανάγκες ενός Ευρωπαίου δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τις ανάγκες ενός Γάλλου. Αν είναι δύσκολο να κάνει κανείς ανάληψη μετρητών σε μια χώρα της Ανατολικήκς Ευρώπης, στη Γαλλία είναι πανεύκολο», πρόσθεσε.

Οι γάλλοι τραπεζίτες φοβούνται ότι η νέα υπηρεσία την οποία θα προσφέρουν οι έμποροι, θα ανταγωνίζεται τις τράπεζες. Αν και η υπηρεσία αυτή θα είναι προαιρετική, ο Ραγκενές αναρωτιέται «πόσοι έμποροι θα θελήσουν να την παρέχουν στην πελατεία τους», αλλά και «αν οι καταναλωτές θα πάψουν να επιλέγουν τρόπους πληρωμών σύγχρονους και ασφαλείς». Διότι δεν είναι βέβαιο ότι οι έμποροι θα έχουν συμφέρον να εφοδιάζουν με ρευστά τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με το διευθυντή της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Διανομέων της Γαλλίας Φιλίπ Ζοκέ, «η οδηγία ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα που είχαν διατυπώσει εδώ και καιρό οι επαγγελματίες προκειμένου να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών τους αλλά και τις δικές τους». Διότι οι έμποροι και οι επαγγελματίες δίνοντας μετρητά έως το πολύ 60 ευρώ μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πελάτη τους και ταυτόχρονα να μειώσουν το κόστος διαχείρισης των ρευστών που εισπράττουν – αποφεύγουν δηλαδή τις πολλές επισκέψεις στα τραπεζικά καταστήματα.

Μπέρδεμα με την Εφορία

Από την άλλη, βέβαια, αναρωτιέται κανείς μήπως το μέτρο θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Θα «στεγνώνει» δηλαδή τα ταμεία των εμπόρων από ρευστά. Διότι όταν δίνεις εικοσάρικο για δυο φραντζόλες ψωμί και ο φούρναρης σε διώχνει διότι θα του πάρεις όλα τα ψιλά, φαντάζεσαι πώς θα αντιδράσει αν του δώσεις την κάρτα σου, του ζητήσεις να την χρεώσει με 20 ευρώ και να σου δώσει τα υπόλοιπα σε ρευστά…

Εξυπακούεται ότι στην Ελλάδα η εφαρμογή της οδηγίας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη – δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια προβλήματα συναλλαγών, όπως σημείωσε και ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γαλλικών Τραπεζών. Και δεν είναι βέβαια τα capital controls το πρόβλημα, καθώς η χρήση πλαστικού χρήματος στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη όσο στο εξωτερικό. Το μπέρδεμα του εμπόρου και επαγγελματία με την τράπεζα και με την Εφορία θα είναι μεγάλο λόγω της εκτεταμένης αποφυγής κοπής αποδείξεων. Πιθανότατα οι επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν ευκολότερα το «cashback» θα είναι τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα λιανικής.

Αλέξανδρος Καψύλης

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024