Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Στην τελική φάση η συμφωνία με την Black Rock

Σταθάκης: Στην τελική φάση η συμφωνία με την Black Rock

Την εκτίμηση ότι γρήγορα και με θετικό τρόπο θα καταλήξει η συμφωνία με την Black Rock για την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκης μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Επέκρινε δε με δριμύτητα την επενδυτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ την οποία χαρακτήρισε «σκέτη τραγωδία».

Την εκτίμηση ότι γρήγορα και με θετικό τρόπο θα καταλήξει η συμφωνία με την Black Rock για την επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Προεδρικού Διάταγματος που θέτει τους όρους για να προχωρήσει η επένδυση, το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο υπουργός επέκρινε με δριμύτητα την επενδυτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ την οποία χαρακτήρισε «σκέτη τραγωδία».

Αναφερόμενος στην επένδυση της Black Rock στην Ακαδημία Πλάτωνος και την κριτική που διατυπώνει η ΝΔ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την απορία του, για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια ακόμα επένδυση που ήταν επί 8 χρόνια στα αζήτητα με τις κυβερνήσεις της ΝΔ».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι η ΝΔ δύο φορές ενέκρινε την επένδυση και το ΣτΕ την απέρριψε. «Είναι μια ακόμη φιλοεπενδυτική τακτική της ΝΔ, την οποία θεωρώ ό,τι χειρότερο για επενδύσεις, με βάση τα πεπραγμένα της», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και επέμεινε ότι «τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ ήταν η πλήρης ανασφάλεια στο χωροταξικό, μια ατέλειωτη γκρίζα ζώνη στο 100% με την οποία φυσικά κανείς επενδυτής δεν μπορεί να ξέρει που να επενδύσει και με μια πλήρως μεροληπτική χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων του κράτους, όπως οι αναπτυξιακοί νόμοι».

Ο κ. Σταθάκης είπε στο σημείο αυτό ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε έναν αναπτυξιακό νόμο, με όλα τα χρήματα να έχουν δοθεί σε δύο κατηγορίες, σε πεντάστερα ξενοδοχεία και αιολικά πάρκα, και 2.500 επενδύσεις παραγωγικές, φακέλους στα αζήτητα.

«Απορώ λοιπόν για την κριτική της ΝΔ στα θέματα των επενδύσεων. Πραγματικά εκπλήσσομαι. Για να μην αναφερθώ στις δημόσιες προμήθειες και στις μεγάλες τομές που έχει κάνει ήδη αυτή η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανοίξει το χώρο, να δημιουργήσει κανόνες και ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιχειρήσεις να έχουν την ίδια πρόσβαση και τους ίδιους κανόνες και μακριά από οποιαδήποτε έννοια πολιτικών διασυνδέσεων ή πολιτικών φιλικών προς μία ή την άλλη κατεύθυνση», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα για την πορεία υλοποίησης της επένδυσης στην Ακαδημία Πλάτωνος, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «η εμπειρία από τη ΝΔ είναι μια τραγωδία», καθώς ξεκίνησε προ δεκαετίας, απορρίφθηκε δύο φορές και η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που την προχώρησε.

«Φτιάξαμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, με βάση της υποδείξεις του ΚΑΣ, αυτού του «μισητού» οργάνου που τελευταία έχει γίνει ένα ακόμη εμπόδιο στις επενδύσεις, και το ΚΑΣ είναι αυτό το οποίο ξεμπλόκαρε την επένδυση, έβαλε τους κανόνες», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και εξήγησε ότι κατόπιν αυτού συντάχθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο πέρασε από το ΚΥΣΟΙΠ και σήμερα είναι έτοιμο να σταλεί στο ΣτΕ.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δέσμευσε τους επενδυτές και έχουν συμφωνήσει να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη -πέρα από το Προεδρικό Διάταγμα που θα αδειοδοτεί το έργο με τους κανόνες που πλέον είναι συμβατοί με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, για ένα σύμφωνο συνεργασίας που δεσμεύει την εταιρεία να πληρώσει την απαλλοτρίωση του χώρου που γίνεται υπέρ του Δημοσίου, να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο με δικές της δαπάνες και να αναβαθμίσει όλο τον χώρο πρασίνου, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός.

«Αυτές είναι οι τρεις προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει και εκκρεμεί η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, δεδομένου ότι υπάρχουν ένα-δύο νομικά θέματα που ερμηνεύονται διαφορετικά από την εταιρεία και ενώ και από την πλευρά του το υπουργείο θέλει κατοχύρωση στο 100%», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι το τοπίο είναι καθαρό και η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε και η συζήτηση βρίσκεται σε τελικό στάδιο ώστε η εταιρεία να υπογράψει και να αναλάβει τις τρεις δεσμεύσεις που θέτει η κυβέρνηση υπέρ του δημοσίου.

«Νομίζω ότι γρήγορα θα καταλήξει και αυτό θετικά», είπε ο κ. Σταθάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024