Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουτιά στο τουρκικό χρηματιστήριο στη σκιά της κρίσης με τις ΗΠΑ

Βουτιά στο τουρκικό χρηματιστήριο στη σκιά της κρίσης με τις ΗΠΑ

Σε ελεύθερη πτώση οδηγείται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνηση και της Κεντρικής Τράπεζας να ελέγξουν τις επιπτώσεις στην οικονομία της διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μέση απώλεια της τουρκικής λίρας υπολογίζεται στο 4%.

Σε ελεύθερη πτώση οδηγείται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνηση και της Κεντρικής Τράπεζας να ελέγξουν τις επιπτώσεις στην οικονομία της διπλωματικής κρίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου σημείωνε πτώση 3,66%, αφού προηγουμένως είχε πέσει μέχρι και 4,67%, στις 99.271 μονάδες.

Σημαντική είναι και η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, η ισοτιμία της οποίας έφθασε σε ιστορικό χαμηλό ως προς το ευρώ, με το 1 ευρώ να ανταλλάσσεται έναντι 4,4887 λιρών. Η ισοτιμία του δολαρίου επίσης εκτινάχθηκε στις 3,78 λίρες. Η μέση απώλεια της τουρκικής λίρας υπολογίζεται στο 4%.

Αφορμή για τη νέα διπλωματική κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Αγκυρα αποτέλεσε η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το βράδυ της Κυριακής, να «παγώσει» τη χορήγηση βίζας από τα αμερικανικά προξενεία στην Τουρκία, με εξαίρεση τη μεταναστευτική βίζα. Λίγες ώρες αργότερα ανάλογη απόφαση ως αντίποινα ανακοίνωσε για τους αμερικανούς πολίτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την αμερικανική αντίδραση προκάλεσε η σύλληψη από τις τουρκικές αρχές τουρκικής καταγωγής εργαζόμενου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι είχε επαφές με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τον πρόεδρο Ερντογάν ο ιθύνων νους της περυσινής απόπειρας πραξικοπήματος. Το πρωί της Δευτέρας η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε της σύλληψη και δεύτερου εργαζόμενου του αμερικανικού προξενείου.

Γιάννης Μανδαλίδης

in.gr

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024