Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ώρα αποφάσεων για το «δάσος» του Ελληνικού

Ώρα αποφάσεων για το «δάσος» του Ελληνικού

Κληρώνει εκτός απρoόπτου σήμερα για το «δάσος» στο Ελληνικό, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων, προκειμένου και να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με το χαρακτήρα των περιβόητων 37 στρεμμάτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Κληρώνει εκτός απρoόπτου σήμερα για το «δάσος» στο Ελληνικό, καθώς
αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων, προκειμένου
και να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με το χαρακτήρα των περιβόητων 37
στρεμμάτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Πρόκειται για την επαναληπτική συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία καλείται να αποφανθεί επί των προσφυγών της Ελληνικόν Α.Ε., και του ΤΑΙΠΕΔ, κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά για το περίφημο «δάσος» του Ελληνικού, έκτασης 37 στρεμμάτων.

Η συνεδρίαση είχε διακοπεί, και αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα, οπότε και το πιθανότερο είναι ότι η επιτροπή θα καταλήξει σε απόφαση. Στο δια ταύτα της υπόθεσης πάντως, τα πάντα είναι ανοικτά, και όπως λένε άνθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση, «οι πιθανότητες να δικαιωθούν οι προσφεύγοντες είναι 50%-50%».

Τα 37 επίμαχα στρέμματα θεωρούνται η αχίλλειος πτέρνα του έργου καθώς στο σημείο αυτό έχει χωροθετηθεί ένα από τα σημαντικότερα σκέλη της επένδυσης, η ανάπτυξη πολυτελούς resort με καζίνο συνολικής δυναμικότητας 1.200 δωματίων. «Δεν πρόκειται για Legoland», είχε δηλώσει παλαιότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υπονοώντας ότι το master plan δεν μπορεί να αλλάξει έτσι εύκολα.

Τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πολλές δεκαετίες πριν (την περίοδο 1932-1965) από το Αμερικανικό Κολέγιο Θηλέων Πιρς που τότε στεγαζόταν στην περιοχή βρίσκονται επί της Ποσειδώνος πλησίον των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχουν θεωρηθεί εδώ και μήνες ότι προέρχονται από «τεχνητή φύτευση».

Αυτήν ακριβώς τη γνωμοδότηση επικαλέστηκαν η Ελληνικόν ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ όταν τον περασμένο Μάιο κατέθεσαν ένσταση κατά της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά. Ενσταση ωστόσο, επίσης κατά της απόφασης του Δασάρχη, έχει ασκήσει και η Επιτροπή Αγώνα για το Ελληνικό, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν δάσος όχι μόνο τα 37 στρέμματα, ανεξάρτητα αν έχουν φυτευτεί τεχνητά ή όχι, αλλά και 400 ή περισσότερα στρέμματα, τα οποία εκτείνονται κατά μήκος της παραλιακής έκτασης του Αγίου Κοσμά.

Ακόμη και αν η απόφαση δικαιώσει το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικόν ΑΕ, το ζήτημα δεν θα λήξει εύκολα. Αν η Επιτροπή Αγώνα χάσει την υπόθεση θα προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να μπλοκάρει την υπόθεση, ευελπιστώντας ότι όσο εκκρεμούν δικαστικές διαμάχες, οι μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν στον επενδυτή. Τμήμα του παζλ είναι και οι δασικοί χάρτες της περιοχής που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, παρ’ ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος έχει δεσμευθεί σχετικά, εδώ και καιρό.

Γιώργος Φιντικάκης

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024