Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαρροή εσόδων 5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ ετησίως

Διαρροή εσόδων 5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ ετησίως

Από τα μεγαλύτερα «ελλείμματα ΦΠΑ» -το κενό μεταξύ των δυνητικών και των εισπραχθέντων εσόδων- εμφανίζει η Ελλάδα στην ΕΕ «χάνοντας» ετησίως 5 δισ. ευρώ. Άλλη μια απόδειξη ότι οι αυξήσεις φόρων και εν προκειμένω των συντελεντών ΦΠΑ, συνήθως έχουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ενδεικτικά, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες, η κατάργηση της εκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, που αποσκοπούσαν σε έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ, έφεραν τελικά στα κρατικά ταμεία μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Από τα μεγαλύτερα «ελλείμματα ΦΠΑ» -το κενό μεταξύ των δυνητικών και των εισπραχθέντων εσόδων- εμφανίζει η Ελλάδα στην ΕΕ «χάνοντας» ετησίως 5 δισ. ευρώ. Άλλη μια απόδειξη ότι οι αυξήσεις φόρων και εν προκειμένω των συντελεντών ΦΠΑ, συνήθως έχουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τον Ιούλιο του 2015 με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες, ενώ κατάργησε την έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα πρώτα νησιά του Αιγαίου με στόχο την είσπραξη περίπου 1 δισ. ευρώ. Η φοροκαταιγίδα που προκάλεσε η αύξηση του ΦΠΑ και ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, την εστίαση και δεκάδες υπηρεσίες έφεραν στα δημόσια ταμεία μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται σε ειδική έκθεση της Κομισιόν για το «κενό» των εσόδων ΦΠΑ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου ως «κενό» ορίζεται η διαφορά μεταξύ των δυνητικών και των εισπραχθέντων εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση πίσω από τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, αυξάνοντας, μάλιστα αυτό το «κενό» από τα 4,290 δισ ευρώ το 2014, στα 5,079 δισ ευρώ το 2015.

Εκφράζοντας αυτό το «κενό» σε ποσοστό επί των δυνητικών εσόδων, η κυβέρνηση κατάφερε να το αυξήσει στο 28,27% από 25,29% το 2014. Από την άλλη μεριά, χαρακτηρίζεται ως παρήγορο το γεγονός ότι οι απώλειες στην αρχή της κρίσης υπολογίζονταν στα 7,656 δισ ευρώ, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού εκτεταμένης φοροδιαφυγής και πολυδαίδαλου πλαισίου εφαρμογής του ΦΠΑ.

Πληγή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Σε επίπεδο ΕΕ, οι χώρες-μέλη απώλεσαν εκτιμώμενο συνολικό ποσό 152 δισ. ευρώ σε έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2015, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το «έλλειμμα ΦΠΑ», το οποίο είναι η συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, καταδεικνύει και πάλι την ανάγκη σοβαρής μεταρρύθμισης, ούτως ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κάνουν πλήρη χρήση των εσόδων από τον ΦΠΑ για τους προϋπολογισμούς τους. Ενώ η είσπραξη των εσόδων από τον ΦΠΑ παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, τα διαφυγόντα έσοδα παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει των προτάσεων της Επιτροπής για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη μέλη δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ.»

» Ενώ η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης σε όλη την ΕΕ, οι ισχύοντες κανόνες περί ΦΠΑ χρονολογούνται από το 1993 και είναι πλέον παρωχημένοι. Σύντομα θα προτείνουμε την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τον ΦΠΑ επί των διασυνοριακών πωλήσεων. Η μεταρρύθμισή μας θα συμβάλει στη μείωση της διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ κατά 80% και στην επιστροφή στα ταμεία των κρατών-μελών των τόσο αναγκαίων χρημάτων.»

Ενώ ο μέσος όρος των αριθμητικών στοιχείων της ΕΕ βελτιώνεται, οι ατομικές επιδόσεις στην είσπραξη του ΦΠΑ διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών.

Τα μεγαλύτερα ελλείμματα ΦΠΑ καταγράφηκαν στη Ρουμανία (37,2%), τη Σλοβακία (29,4%) και την Ελλάδα (28,3%). Τα μικρότερα ελλείμματα παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (3,5%) και την Κροατία (3,9%).

Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ, ύψους 35 δισ. ευρώ, σημειώθηκε στην Ιταλία.

Το έλλειμμα ΦΠΑ μειώθηκε στα περισσότερα κράτη-μέλη, με τη μεγαλύτερη βελτίωση στη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Επτά κράτη μέλη σημείωσαν μικρές αυξήσεις: το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την πιο φιλόδοξη επικαιροποίηση των κανόνων ΦΠΑ της ΕΕ της τελευταίας 25ετίας. Η καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ θα πρέπει να καταστεί ευκολότερη και η είσπραξη του ΦΠΑ αποτελεσματικότερη. Πρόσφατα δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης συνέδεσαν επίσης τη μεγάλης κλίμακας απάτη στον τομέα του ΦΠΑ με το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Λύσεις για το πρόβλημα αυτό μπορούν να βρουν μόνο τα κράτη μέλη που συνεργάζονται.

Ενώ τα κράτη μέλη κατέβαλαν ήδη προσπάθειες να μειώσουν το έλλειμμα ΦΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ΦΠΑ και η προσαρμογή του στις προκλήσεις που θέτει η μαζική απάτη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί το μέλλον της ενιαίας αγοράς. Η μεταρρύθμιση του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ θα πρέπει επίσης να βοηθήσει την ανάπτυξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και να συμπληρώσει την ατζέντα που όρισε η Επιτροπή για να επιτευχθεί ένα δικαιότερο και αποδοτικότερο φορολογικό σύστημα στην ΕΕ.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024