Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ανέκαμψαν οι τραπεζικές μετοχές μετά το τελευταίο sell-off

Πώς ανέκαμψαν οι τραπεζικές μετοχές μετά το τελευταίο sell-off

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές την τελευταία εβδομάδα, ανακόπτοντας το παρατεταμένο sell-off που είχε προηγηθεί. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών ομίλων κατέγραψαν κέρδη από 8,50% έως 17% και κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, με την Εθνική Τράπεζα μάλιστα να ξεπερνά την τιμή που είχε πριν την έναρξη των ρευστοποιήσεων.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές την τελευταία εβδομάδα, ανακόπτοντας το παρατεταμένο sell-off που είχε προηγηθεί.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών ομίλων κατέγραψαν κέρδη από 8,50% έως 17% και κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, με την Εθνική Τράπεζα μάλιστα να ξεπερνά την τιμή που είχε πριν την έναρξη των ρευστοποιήσεων.

Ωστόσο, με εξαίρεση επίσης τη μετοχή της ΕΤΕ, οι αποτιμήσεις των μετοχών της Alpha Bank της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς παραμένουν χαμηλότερα από τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.

Οι αιτίες της πτώσης

Το κλίμα στην ελληνική αγορά βάρυνε από τα εξής:

  • Την επιμονή του ΔΝΤ για διενέργεια νέων εκτεταμένων ελέγχων στα στοιχεία ενεργητικού του κλάδου και τις εκτιμήσεις του για άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
  • Την ανεπαρκή αποτελεσματικότητα των τραπεζών να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους μέσω ρυθμίσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2017. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν, ωστόσο το μίγμα δράσεων περιλάμβανε αυξημένες διαγραφές, για να καλυφθεί το κενό που άφησαν οι αποτυχημένες ρυθμίσεις. Επιπλέον, συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση στο πρώτο μισό της χρονιάς η άνοδος των επισφαλειών.
  • Τις εκτιμήσεις για νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιβάρυνσης του οικονομικού κλίματος.
  • Τη δημοσιοποίηση πτυχών του πορίσματος των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίοι έδειξαν παρατυπίες σε δανειοδοτήσεις στελεχών, πωλήσεις δανείων με μεγάλη έκπτωση σε τρίτους και παράκαμψη των capital controls.

Η ανάκαμψη

Ωστόσο, τις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφηκε ανάκαμψη των αποτιμήσεων. Λίγο οι υπερβολικά χαμηλές αποτιμήσεις, λίγο οι καθησυχαστικές διαρροές τραπεζικών κύκλων για την κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος, ανέκοψαν την πτωτική πορεία των τιμών.

Επιπλέον, στήριξη στον ελληνικό κλάδο περείχε και η ΕΚΤ, η οποία μέσω δημόσιων τοποθετήσεων στελεχών της, απέρριψε τα σενάρια για νέους ελέγχους στα βιβλία των τραπεζών και επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα υποβληθούν σε εξέταση από τα stress tests της ερχόμενης χρονιάς. Εξάλλου, τόνισε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είναι αυτός που αποφασίζει για ενδεχόμενους έκτακτους ελέγχους και όχι το ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδηλώθηκε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές στο χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα:

  • Η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε κέρδη 9,50%, μετά από απώλειες που έφτασαν το 13%. Ωστόσο, ο τίτλος παραμένει κάτω από την τιμή της αύξηση κεφαλαίου του 2015 σε ποσοστό 4%
  • Η μετοχή της Eurobank σημείωσε απώλειες 12%, για να ανακάμψει στη συνέχεια με κέρδη 9,50%. Ωστόσο ο τίτλος απέχει 20% από την τιμή της τελευταίας έκδοσης
  • Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 36% και στη συνέχεια σημείωσε άνοδο 17%. Ωστόσο, η απόσταση από την τιμή της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης παραμένει στο 26%.
  • Η μόνη τράπεζα που πέτυχε όχι μόνο να υπερκαλύψει απώλειες της τάξης του 17%, αλλά και να βρεθεί υψηλότερα από τιμή της αύξησης κεφαλαίου κατά 7%, ήταν η Εθνική.

Αγης Μάρκου

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024