Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου: 120.000 ανέργους θα καλύψουν φέτος τα προγράμματα

Αχτσιόγλου: 120.000 ανέργους θα καλύψουν φέτος τα προγράμματα

Ενίσχυση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, διαμόρφωση ποιοτικών θέσεων εργασίας με όρους αξιοπρέπειας και δημιουργία δομών και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται το υπουργείο Εργασίας ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κρήτη. Ειδικά για την ανεργία σημείωσε ότι έως το τέλος του έτους τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους.

H ενίσχυση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, η διαμόρφωση ποιοτικών θέσεων εργασίας με όρους αξιοπρέπειας στην εργασία και η δημιουργία δομών και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται το υπουργείο Εργασίας ανέφερε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου σε ομιλία της στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι παραπάνω άξονες έχουν ως στόχο, όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, η υπουργός ανέφερε ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και το Σεπτέμβριο έχουν ενταχθεί στα στοχευμένα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας 73.544 ωφελούμενοι, ενώ έως τα τέλη του 2017 αναμένεται να ενταχθούν άλλες 46.000. Συνολικά «μέχρι το τέλος του χρόνου τα προγράμματα θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους» ανέφερε.

Μιλώντας για το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας υπογράμμισε ότι αναμορφώθηκε το πλαίσιο για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από φαινόμενα υποδηλωμένης, αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, και τόνισε ότι «πλέον ισχύει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που θωρακίζει τους εργαζόμενους απέναντι σε καταχρηστικές πρακτικές και δίνει προβάδισμα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που είναι συνεπείς και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε τρία προγράμματα που θα υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και αφορούν πρώτον «Πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτικών εισφορών για μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς», δεύτερον «Πρόγραμμα για εγκλωβισμένους εργαζόμενους» και τρίτον «Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 34 ετών».

Στην πρώτη περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός, θα δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία, και είναι πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ, και από αυτό θα ευνοηθούν 40.000 εργαζόμενοι.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τις περιπτώσεις εργαζομένων που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία, και είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει αφενός την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και αφετέρου την κατάρτισή τους με νέες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν θέση εργασίας.

Το τρίτο πρόγραμμα «θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε νέο που θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση μόνος του ή μαζί με άλλους, σε κάθε νέο αυτοαπασχολούμενο που δουλεύει μόνος του και θέλει να επεκτείνει την οικονομική του δραστηριότητα, να προσλάβουν τον πρώτο μισθωτό εργαζόμενο της επιχείρησης. Το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει τόσο στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας όσο και στην προώθηση της μισθωτής απασχόλησης» και θα προβλέπει την επιχορήγηση για 12 μήνες μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση, ενώ θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα εάν η πρόσληψη αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών.

«Η χώρα με σταθερά βήματα πλησιάζει στο στρατηγικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018», τόνισε η υπουργός Εργασίας και σημείωσε πως «οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν ως στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η θεραπεία που υιοθετήθηκε ήταν χειρότερη από την ασθένεια: καταστροφή της παραγωγικής βάσης, πτώση των επενδύσεων, μείωση της παραγωγικότητας».

Πάνω από 610.000 οι ωφελούμενοι από το ΚΕΑ

Σχετικά με την παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τις δομές του κοινωνικού κράτους, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι σήμερα λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «περισσότεροι από 610.000 συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης το λαμβάνουν 24.761 δικαιούχοι».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα ιδρυθεί πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία μέσω των κέντρων κοινότητας.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι σημαντική παρέμβαση «για την ενίσχυση της δομών της κοινωνικής προστασίας θα αποτελέσει και η δημιουργία, εντός του 2018, 30 νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε 12 δήμους της Κρήτης, που θα ανοίξουν 750 νέες θέσεις για παιδιά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024