Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Μικρό και μη εμπορεύσιμο είναι το κοίτασμα στο «Ονησίφορος», αφού η προκαταρκτική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ και Τοτάλ, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ο Γ.Λακκοτρύπης υπογράμμισε ωστόσο ότι πρόκειται για ανακάλυψη ενθαρρυντική αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr».

Μικρό και μη εμπορεύσιμο είναι το κοίτασμα στο «Ονησίφορος», αφού η προκαταρκτική γεώτρηση της κοινοπραξίας των εταιρειών ΕΝΙ και Τοτάλ, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι η γεώτρηση κατέδειξε λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ανακάλυψη ενθαρρυντική και ιδιαίτερης σημασίας, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος (ανακάλυψη φυσικού αερίου) και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr».

«Προτεραιότητα είναι το ερευνητικό πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να υπολογισθεί η ποσότητα του 11 όμως είναι κάτω του μισού tcf», ανέφερε. Παρά τα αποτελέσματα για τις ποσότητες τα υπόλοιπα είναι ενθαρρυντικά, διαμήνυσε ο κ. Λακκοτρύπης. Ακόμη ανέφερε ότι εντός 30 ημερών, η κοινοπραξία θα ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση.

«Η συγκεκριμένη γεώτρηση έδειξε οτι υπάρχει γεωλογική δομή τύπου «Zohr». Δεν είμαστε απογοητευμένοι. Οι προοπτικές είναι ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις θα βρεθούν στα γειτονικά τεμάχια», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιπες γεωτρήσεις θα γίνουν κανονικά από τις άλλες εταιρείες.

«Είμαστε θετικοί για τα αποτελέσματα που θα έρθουν στο μέλλον. Παρόλο που τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, οι αδειοδοτημένες εταιρείες είναι πολύ αισιόδοξες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η σύνδεση με τον Zohr αποδεικνύει πως οι εταιρείες που έλαβαν άδεια στον τέταρτο γύρο αδειοδοτήσεων σίγουρα θα ενθαρρυνθούν.

Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε την Επιτροπής Ενέργεια της Βουλής σε κλειστή συνεδρία και απέρριψε τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για καθυστέρηση στην προώθηση των σχεδιασμών για το φυσικό αέριο, υποδεικνύοντας ότι η τελευταία ήταν η τέταρτη στη σειρά γεώτρηση επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ενώ έπονται, όπως είπε, κι άλλες γεωτρήσεις.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή Κύπρου» απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο το ερευνητικό πρόγραμμα στο γειτονικό τεμάχιο 10.

Όπως λέγεται η ExxonMobil όταν ανακοίνωνε τους σχεδιασμούς της την προηγούμενη εβδομάδα γνώριζε για τα αποτελέσματα της γεώτρησης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου» το επόμενο διάστημα οι εταιρείες Τοtal-ENI θα ενημερώσουν την κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα τoυς.

Τέλος, ερωτηθείς για τις παράνομες Navtex που εκδίδει η Τουρκία πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι γίνονται με σοβαρότητα όλα τα απαιτούμενα βήματα και οι καταγγελίες σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024